Centern vill bekämpa ohälsan

Ohälsan i Sverige är den viktigaste frågan i höstens val och frågan löses bäst av den politiska mitten. Det säger centerns partiledare Maud Olofsson.
– Det är en gökunge i svensk budget, säger Maud Olofsson. Den tränger ut alla andra behov som vi har genom att det tar så stora kostnader. Det är ju också en gökunge individuellt för det är väldigt många människor som mår dåligt. Runt 800 000 svenskar är sjukskrivna eller förrtidspensionerade till en kostnad av drygt 100 miljarder kronor om året. Kamp mot ohälsan ''Vi måste får mer tid'' säger en del partier – ''upp till kamp mot ohälsan'' säger centerpartiet. Och det sker bäst, enligt Maud Olofsson, med en ny familjepolitik som bland annat innehåller ett fördubblat barnbidrag, sänkta skatter och fler invandrare som kommer ut i arbetslivet. Idag ser hon folkpartiet som sin främsta politiskt allierade. Kristdemokraterna och moderaterna kallar hon den borgerliga högern medan centern och folkpartiet betcknas som mittenpartier. s vill ha samarbete Men det finns fler som vill vara med och leka. Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Britt Bolin öppnade i dag dörren för ett samarbete mellan centern och socialdemokraterna. Maud Olofsson ställer sig liksom tidigare mycket skeptisk till det. – Man byter ju inte bara partner sådär, det är ju hela tiden politikens innehåll som avgör vilka maktskiften som kommer att ske inom politiken.
Pontus Mattsson

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".