Gemensam plan för illegal invandring

Europeiska och afrikanska länder har kommit överens om en handlingsplan för att gemensamt tackla den illegala invandringen. Med på konferensen, som avslutades i Marocko på tisdagen, var Migrationsminister Barbro Holmberg.

– Vi kan inte längre sitta som åskådare och se på när sju till åtta människor per dag dör i strävan att ta sig till Europa. Vi måste hitta lösningar på detta problem, säger Migrations-minister Barbro Holmberg.

Konferensen initierades efter att ett tusental människor, i september förra året, stormat gränsstängslet mellan Marocko och Spanien, i ett desperat försök att ta sig över till Europa. 

EU:s hårda regler ökar riskerna
Antalet afrikanska invandrare till Europa har ökat under de senaste åren. Svält och fattigdom är grundorsakerna. Men EU:s hårdare invandringsregler har också ökat riskerna. Upp emot 40 procent befaras omkomma längs vägen.

Konferensens handlingsplan, som talar om utveckling inom områden som turism, jordbruk, fiske och studentutbyten, talar också om hårdare kontroll av sjö- och land gränser.

Rättighetsgrupper som Amnesty välkomnar samarbetet mellan EU och de afrikanska länderna men varnar för en obalans.

– De farhågor vi har sett tidigare och som inte har försvunnit är att det är fortsättningsvis EU som styr vad man vill ha. Att det är de åtgärder för att stoppa personer att komma hit som fortfarande regerar, och att EU använder sin roll som starkare part gentemot de svagare, fattigare afrikanska länderna, säger Madeleine Seydlitz från Amnesty,

Inte oroad
Barbro Holmberg tror ändå att konferensen är ett steg i rätt riktning och finansieringen av åtgärderna är hon inte bekymrad över.

– Gränskontroller behövs men vi var ändå överens om på den här konferensen att det behövs många, många fler åtgärder.

– Nu ska alla gå hem och göra hemläxa, dels enskilda länder men och får vi ju diskutera detta inom EU. Det handlar också om att hitta olika projekt, starta saker tillsammans och för detta har EU avsatt ganska mycket pengar just för migration och utveckling, säger Barbro Holmberg.

Anneli Rådestad
anneli.radestad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".