Ingen åldersgräns trots dykolycka

I helgen fick en tolvårig pojke föras till sjukhus under en dykkurs i Bohuslän. Det finns inga regler för hur gammal man måste vara för att ta dykcertifikat i Sverige.
Svenska Sportdykarförbundet har femtonårsgräns, men den internationella dykorganisationen PADI låter tioåringar dyka med utrustning. - De måste vara mogna och klara av att läsa en bok, göra en teoriskrivning samt kunna lyssna på instruktioner. de ska även vara så fysiskt starka så att de klarar av att hantera de här situationerna, säger Kerstin Carlsson, utbildningsansvarig på dykskolan Oceanic, som tillhör PADI Det var alltså i lördags som en tolvårig pojke fick föras till sjukhus under en dykkurs på Orust i Bohuslän. Han hade huvudvärk men efter undersökning visade det sig att pojken mådde bra. Den internationella organisationen för dykinstruktörer PADI tillåter barn från tio år att gå dykkurser och på den svenska avdelningen anser man att de är tillräckligt mogna. Men på Svenska Sportdykarförbundets utbildningar får man börja dyka med tuber först det år man fyller femton. Och Johanna Ekström som är instruktör och utbildningsansvarig på förbundet är kritisk till att låta tioåringar dyka: - Jag tycker att det är vansinnigt. Det är alldeles för ungt för att gå en apparatutbildning, säger Johanna Ekström. Varför är det för ungt? - För att man inte har den mognaden som krävs om det skulle inträffa en incident eller en stressituation, svarar hon. Johanna Ekström får medhåll av poliskommissarie Owe Magnusson i Göteborg som arbetar med dykolyckor: - Jag tror nog att man bör vara i 15-årsåldern. Och så ska man vara mentalt förberedd på att något oplanerat kan hända under dykningen, säger kriminalkommisarie Owe Magnusson. Tror du att en tioåring kan klara av det här? – Nej det tror jag inte, svarar Owe Magnusson.
Max Carlgren, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista