Fullbelagt på många kvinnojourer

Trycket är hårt på landets kvinnojourer i sommar. På många av dessa är det idag fullbelagt, och det betyder svårare för misshandlade kvinnor att få skydd.
– Vi har haft fullt boende hela tiden och massor av besökande för samtal, säger Ingalill Andersson, ordförande i kvinnojouren i Borås. Har ni varit i ett läge nu under sommaren där ni behövt säga nej till personer ni under normala fall hade tagit emot? – Ja, vi har sagt nej till flera som har sökt. Vanlig situation Situationen på kvinnojouren i Borås är inte unik. De flesta av Sveriges kvinnojourer har fullt. På vissa jourer – till exempel i Göteborg – har man tvingats sätta upp kvinnor på en kölista. På andra håll får misshandlade kvinnor bo på hotell och vandrarhem. De kvinnor som söker sig till kvinnojourerna har oftast blivit slagna av sina män, men unga flickor som får stryk av pappa är också en grupp som söker sig till landets jourer. Tvingats säga nej Ingalill Andersson har alltså tvingats säga nej till kvinnor i Borås som vänt sig till kvinnojouren för att be om akut hjälp, och hon beskriver den här sommaren som extrem. – Vi har haft förfrågningar av många fler, som velat komma in här från andra jourer också, men vi har inte kunna släppa in några fler. Riksorganisationen för Kvinnojourer i Sverige, ROKS, är det nätverk där landets kvinnojourer samarbetar. Och ordföranden Ireen von Wachenfelt säger att nu pågår ett intensivt arbete att leta upp de få lediga platser som finns kvar på kvinnojourerna runt om i Sverige. – Jag vet ju kvinnojourer där kvinnor som jobbar i jourerna tagit med sig kvinnor hem, de kanske har någon sommarstuga. Det är ju hemskt tragiskt om det skulle bli så att man är tvungen att säga nej.
Pascal Tshibanda, SR Sjuhärad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista