Rivning av Barsebäck tidigast 2012

Tidigast år 2012 kan det bli aktuellt att riva det avstängda kärnkraftverket i Barsebäck. Det är innebörden av den dom som kom i miljödomstolen på onsdagen.

Domstolen har beslutat att ge verket tillstånd till servicedrift till och med 2012 och räknar i domskälen med att man kan påbörja tillståndsprövningen inför rivningen tidigast 2010.

Leif Öst, vd för Barsebäcks kraft, är nöjd med Miljödomstolens utslag.

– Nu kan vi inleda avvecklingen som det heter, det vill säga att vi kan gå in i avställnings- och servicedrift som vi planerat ända sedan vi stoppade, men som vi inte fått lov att starta förrän vi fått domen. Så det är vi jätteglada för att kunna göra, säger Leif Öst.

Oklart med slutförvaring
Servicedriften av Barsebäck fortsätter alltså fram till och med 2012. Men om rivningen kan påbörjas då är fortfarande oklart.

Vad man fortfarande inte vet är hur man ska slutförvara cirka 9 000 ton radioaktivt rivningsavfall som skulle bli över när Barsebäck rivs.

Miljödomstolen skriver i sin dom att prövningen angående förvaringen bör vara klar till 2010 och att det först då bedöms bli aktuellt med en tillståndsprövning för rivningen av verket.

SSI nöjda med domen
På Statens strålskyddsinstitut, SSI, så hade man visserligen helst sett att processen skulle gå snabbare, men man är ändå nöjda med dagens dom och att det nu måste börja planeras för en slutförvaring.

Johanna Sandwall är verksamhetsansvarig på SSI.

– Från vår synvinkel så innebär det att Barsebäck och industrin i övrigt aktivt måste arbeta med de här frågorna, och komma fram till en lösning, säger hon.

De enda som är riktigt missnöjda med domen är Kävlinge kommun där Barsebäcksverket ligger. Kommunen vill att man ska riva det avstängda verket så fort som möjligt så att marken kan användas till annat.

”Jag vill varna andra kommuner”
Idag känner man sig överkörda av domstolen, och funderar på att överklaga dagens dom. Moderaten Pia Almström är vice ordförande i Kävlinge kommunstyrelse.

– Jag vill varna andra kommuner, i framtiden, att vara väldigt försiktiga med att gå med på stora etableringar, för ni tappar fullständigt kontrollen.

– Det är ingen som kommer bry sig om vad kommuninvånarna tycker när de väl är där. Och när det väl ska rivas så är det ingen som bryr sig om vad kommunen tycker då heller, säger moderaten Pia Almström, vice ordförande i Kävlinge kommunstyrelse.

David Rasmusson, Ekot i Malmö
david.rasmusson@sr.se

I samarbete med SR Malmö

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".