Riktlinjer ska göra äldrevården bättre

Regeringen vill göra äldrevården bättre och mer jämbördig över landet. Därför tillsätter man nu en utredning som ska ta fram speciella riktlinjer som ska gälla för hela äldrevården.

– Det här styrdokumentet riktar sig framförallt till personalen och talar om att äldreomsorg inte bara handlar om att bli duschad, att få mat, att bli omlagd, att få komma ut, utan att det lika mycket, eller ännu mer handlar om hur man gör det, säger vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson.

Redan idag finns det nationella mål för äldreomsorgen, men nu vill alltså Ylva Johansson ha ett ännu mer detaljerat styrdokument.

”Hjärta och hjärna”
Hon använder exemplet mat för att förklara skillnaden mellan de allmänna målen och det mer detaljerade styrdokumentet.

– Det tycker jag är ett bra exempel på att vi nte bara kan styra äldreomsorgen genom att tala om att man ska få mat, eller att man ska bli duschad, utan hur man blir det. Man kan också säga så att det behövs händer i äldreomsorgen, men det behövs framförallt hjärta och hjärna.

– Det är därför det är viktigt att satsa på personalen och tro på personalen, för det är personalen som utgör kvaliteten i äldreomsorgen.

Jämför med dagis
Ylva Johansson drar också paralleller till hur dagis såg ut för tjugo år sedan. Då kunde kvaliteten variera kraftigt mellan olika dagis. Idag, tack vare läroplanen, är dagisen mer likvärdiga och med bättre kvalitet över hela landet.

Samma utveckling hoppas Ylva Johansson se för äldrevården med den utredning som tillsätts och som ska ledas av Kerstin Wigzell som tidigare varit chef för socialstyrelsen.

Utredningen ska vara klar om två år och de nya styrdokumenten börjar därför i praktiken gälla först år 2009.

Försök att vinna röster
Utredningen ska ses som en del av en större satsning på äldreomsorgen, där regeringen sedan tidigare sagt att man ska tillföra mer pengar.

Självklart ska utredningen också ses som ett försök att vinna röster bland äldre och även bland 40-talisterna som är en stor grupp som snart själva blir föremål för omsorgen.

Kritik från kd
Men Kristdemokraternas Maria Larsson anser att utredningsdirektiven bara är innehållslöst valfläsk.

– Det känns som att vi har hört det här förut. Infrö valet -98 presenterades en utvecklingsplan för äldreomsorgen och 2002 fick vi en handlinsplan för äldreomsorgen och under tiden har det bara blivit allt sämre. Äldreomsorgen har nedrustats. Det är svårare att få hemtjänst, det är svårare att få en plats på särskilt boende. 15 000 platser har försvunnit bara sedan 2002.

– Jag tycker att det hade varit betydligt bätte om det hade kommit konkreta förslag. Det är många fina ord i det där dokumentet, men frågan är om det leder till någon förbättring Edvard Unsgaard för de äldre, säger Maria Larsson.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".