Amerikansk amiral bekräftar avslöjanden

En högt uppsatt amerikansk militär kan bekräfta delar av de avslöjanden som författaren Mikael Engström gjorde i sitt sommarprogram.

Mikael Engström berättade i programmet Sommar i P1 i tisdags om sin tid vid topphemliga Försvarets radioanstalt, FRA, och hur Sverige bland annat fick signalspaningsutrustning från USA.

– Om USA levererade signalspaningsutrustning till något land så ingick det ofta att USA i gengäld skulle få ta del av spaningsresultatet, inte i sin helhet men de viktigaste slutsatserna. Det var ofta en förutsättning för att få exportlicens, säger amiral Bobby Inman.

Placerad i Stockholm
Han bör veta. Under det kalla kriget var han chef för amerikanska flottans underrättelsetjänst och senare vicechef för CIA. Innan dess var han vice militärattaché på USA:s ambassad i Stockholm.

Bobby Inman säger att han talar om den allmänna bilden och hävdar att han inte vet om det gäller Sverige. Men han säger att den typen av säkerhetssamarbete inte inskränkte sig till bara NATO-länder.

– Det begränsades inte till Nato-länder. Det finn vänliga, hjälpsamma länder världen runt, säger han.

Men återigen säger Inman att han inte vill uttala sig om Sverige hörde dit.

Amerikansk personal på Orion
I sitt sommarprogram hävdade Mikael Engström att det fanns amerikansk personal ombord på det svenska spionfartyget Orion som spanade på Sovjetunionen i Östersjön.

Enligt Inman var det ett standardförfarande om USA hade levererat utrustning.

– Det förekom ofta att amerikanska specialister övervakade sådan här utrustning som installerats på flygplan eller fartyg i början för att se att den fungerade. Men de kom från företagen som levererat utrustningen och det var inte amerikanska militärer som medverkade i själva spaningsarbetet, säger Bobby Inman.

Det var heller inte de som överlämnade eventuellt spaningsresultat till de amerikanska myndigheterna, det skedde via officiella regeringskanaler, säger amiral Bobby Inman.

Sten Sjöström, Washington
sten.sjostrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".