För första gången på 36 år upplevde Belfast ett tolfte juli utan armésoldater på gatorna.

Lugnt marscherade på Nordirland

I Nordirland kulminerade den så kallade marschsäsongen på onsdagen när tiotusentals medlemmar i den protestantiska Orangeorden marscherade på en lång rad orter.

De traditionella marscherna som delvis går genom katolska områden har ofta orsakat kravaller och konfrontationer, men årets marschsäsong var den lugnaste på många år.

Ackompanjerade av flöjter och trummor tågade 20 000 orangister genom Belfast på onsdagen på årsdagen av slaget vid Boyne 1690, till minne av den protestantiske Wilhelm av Oraniens avgörande seger över katolska motståndare.

Lugnast på 36 år
Och för första gången på 36 år upplevde Belfast ett tolfte juli utan armésoldater på gatorna. Armén fanns i beredskap för att bistå polisen men behövdes inte.

Och när en grupp orangister på onsdag kväll tågade hemåt genom det katolska Ardoyneområdets affärsgata, en konfrontationspunkt där 100 poliser skadades vid förra årets marsch, möttes de av burop, några kastade flaskor och ett par smällare, men inget värre än så.

Minskad spänning
Den radikalt minskade spänningen sammanfaller med de brittiska och irländska regeringarnas intensiva försök att få de nordirländska parterna att enas om en samlingsregering där protestanter och katoliker delar makten.

Och på onsdag kväll, när alla drog en suck av lättnad efter den lugnaste 12 juli på många år, välkomnade det brittiska Nordirlanddepartementet detta tecken på framsteg och stabilisering.

Paisley vill inte ha samlingsregering
Men den hårdföre pastorn Ian Paisley, ledare för det största protestantiska partiet, hällde kallt vatten på alla förhoppningar om snara lösningar i ett tal han höll utanför Belfast på onsdagen. Han tänker inte dela politisk makt med det katolska Sinn Fein, som han fortfarande kallar terrorister.

– Över våra döda kroppar släpper vi in dem i en regering ihop med oss, sade Ian Paisley.

Agneta Ramberg, Belfast
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".