Ryssland troligen WTO-medlem snart

Allt tyder på att det sista stora hindret för Rysslands medlemskap inom WTO håller på att avlägsnas när USA väntas underteckna ett avtal med Ryssland som innebär ett godkännande av Rysslands medlemskap.

Under torsdagen träffas de ryska och amerikanska chefsförhandlarna för att putsa på de sista detaljerna i avtalet som de flesta räknar med kommer att skrivas under av de båda ländernas presidenter när George W Bush kommer till Moskva på fredag. 

Enligt den ryska affärstidningen Kommersant har Moskva och Washington kompromissat på en rad områden. USA ska ha gett upp kravet på att ryssarna ska släppa in utländska företag inom banksektorn, men däremot gått med på att öppna upp försäkringssektorn för amerikanska företag.

Piratkopior ska stoppas
Dessutom har Moskva gått med på att aktivt och omgående ta itu med den omfattande piratkopieringen av exempelvis cd-skivor och filmer som både finns på den ryska marknaden men som även hamnar illegalt på utländska marknader. 

Chefen vid den amerikanska handelskammarens kontor i Ryssland, Andrew Somers, sade på onsdagen i Moskva att han skulle kunna sätta en bra slant på att parterna verkligen kommer att skriva under avtalet på fredag.

Amerikanska fördelar
Ett avtal som dock kommer att innebära besvikelse för en rad europeiska företag. För i kohandeln länderna emellan kommer den amerikanska flygplanstilverkaren Boeing att belönas på europeiska Airbus bekostnad, då ryska Aeroflot kommer att beställa 22 nya Boeing 737 till ett värde av drygt 20 miljarder kronor enligt Somers, som också säger att det blir ett eller två amerikanska oljebolag som kommer att få vara med om 150 miljardprojektet när det gäller att borra efter gas i Barents Hav.

Fem företag slåss om budet: två amerikanska och två europeiska varav två är de norska Statoil och Norsk Hydro. Bara tre utländska företag släpps in i Ryssland.

USA är det sista stora landet av de totalt drygt 140 medlemsländerna inom WTO som Ryssland förhandlat med. USA tjänade en del på att vänta till att bli den sista förhandlingspartnern.

Vladislav Savic, Moskva
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".