Skärpt lag gav fler inlämnade vapen

Stockholmspolisens vapenförråd är överfulla av vapen som lämnats in av allmänheten. Den 1 juli skärptes vapenlagen vilket innebär att alla fungerande vapen måste förvaras i godkända låsta vapenskåp – en extra kostnad på flera tusen kronor. Därför väljer nu många privatpersoner runt om i hela landet att istället lämna in sina vapen hos polisen.
I Stockholm har antalet inlämnade vapen fördubblats jämfört med förra året, berättar Kaj Hane som är polisinspektör på Stockholmspolisens operativa tillståndsenhet. Ökning i hela landet Från och med första juli i år måste alla licenspliktiga skjutvapen förvaras i godkända låsta vapenskåp eller pluggas. Enligt Krister Hammarberg som är handläggare vid Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, i Linköping har det skett en ökning över hela landet som han sätter i samband med den nu skärpta vapenlagen. Exakt hur många fler vapen som nu lämnas vid landets polisstationer är för tidigt att säga. Det är framförallt jaktvapen, men även äldre pistoler, revolvrar och tårgasvapen lämnas in - framför allt på grund av att många inte vill köpa ett nytt godkänt vapenskåp eller betala pengar för att plugga sina vapen. Hade inte väntat så stor ökning Stockholmspolisens tillståndsenhet, som skickar vapnen vidare till SKL i Linköping för skrotning, har alltså inte plats för fler vapen i sina kasuner och skåp vilket i sin tur innebär att polisstationerna runt om i Stockholms län får vänta till i höst med att skicka in de vapen de har tagit emot. Samtidigt har transportfrågan till SKL i Linköping inte ännu lösts. Kaj Hane säger att han hade förväntat sig en ökning, men inte inte i den här omfattningen. – Mycket av det här är gammalt skrot, men det kan missbrukas, så det är bättre att vi får in dem än att de kommer på avvägar.
Maria Gustafsson, Ekot och Elisabeth Andersson, SR Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".