Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Perssonresa tvingade piloter till lagbrott

Publicerat onsdag 10 juli 2002 kl 12.10
För att statsminister Göran Persson skulle få flyga med regeringens jetflygplan som han ville tvingades flygvapnets piloter att bryta mot lagen. Vid ett officiellt besök utomlands förra året beordrades piloterna att flyga Persson på övertid trots att piloterna inte fick utföra mer övertidsarbete, och nu krävs försvaret på ett stort skadestånd för brott mot arbetstidsreglerna.
Det var vid fem flygningar i höstas som flygvapnets piloter på regeringsplanet beordrades övertidsarbete i strid med lagen, det gäller bland annat en resa från USA som beställts av Göran Persson. För att Persson skulle få flyga hem som han ville tvingades besättningen utföra flygningen på övertid, trots att piloterna redan hade slagit i övertidstaket. Flygningen beordrades av dåvarande chefen för statsflyget Tommy Pålsson, efter samråd med flygvapenchefen som sitter i ÖB:s direktion. – En facklig konflikt ska ju inte leda till att Sveriges statsminister blir lämnad utomlands om han har behov av en resa, säger Pålsson. Även om man bryter mot lagar och avtal? – Ja, jag tycker det i det här fallet. Men om det hade varit en annan kund än Persson då hade du inte gjort likadant? – Det kan jag inte svara på idag. Nej, jag vill inte svara på det. Orsaken till att piloterna slagit i övertidstaket var Sveriges ordförandeskap i EU första halvåret förra året, då det blev ovanligt många flygningar med regeringens jetflygplan från Bromma. När hösten kom hade flera av piloterna redan gjort de 200 övertidstimmar som försvaret kan kräva av sina anställda. Facket sade nej till ytterligare övertid för piloterna, vilket man alltså nu har brutit mot vid fem tillfällen. Facket kräver 75 000 kr På Officersförbundet som företräder flygvapenpiloterna har man reagerat kraftigt på överträdelserna. Bara för att det är statsråd som flyger har man inte rätt att strunta i reglerna, menar man, och man kräver nu försvaret på 75 000 kronor i skadestånd. – Naturligtvis är det allvarligt att man från högsta ledningen beordrar sådan här verksamhet som bryter mot lagar och avtal, trots att vi hade sagt nej till övertid, det tycker jag är ett oskickligt beteende, säger Peter Oskarsson som företräder piloterna lokalt på Bromma. Statsminister Göran Persson har inte själv beordrat piloterna att flyga på övertid, men i ett brev som Ekot tagit del av och som flygvapnet skickade iväg till statsrådsberedningen framgår att man i ett tidigt skede talade om att man inte kunde göra ändringar i restiderna eftersom det skulle innebära övertid för piloterna, vilket statsrådsberedningen sedan ändå gjorde. Statssekreteraren förnekar kännedom Lars Danielsson, statssekreterare hos statsministern, säger sig inte känna till något sådant brev och är övrigt ovillig att diskutera frågan. – Jag vet inte exakt vilket brev du refererar till, säger han. Återigen: vi är beställare av en tjänst, kan vi inte få den tjänsten utgår vi att får besked om det så att vi kan vidta andra dispositioner. Vi har inte fått något sådant besked. Försvaret har medgett att man brutit mot arbetstidsavtalet. Förhandlingar pågår just nu om och i så fall hur stort skadestånd man ska betala.
Jonas Alsgren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".