Nordkoreanerna åkte hem.

Nordkorea avbröt samtal och åkte hem

De diplomatiska förhandlingarna med Nordkorea efter landets missiltester i förra veckan går allt trögare. Nu har det skurit sig ordentligt mellan Nord- och Sydkorea och Sydkorea avbryter nu alla matleveranser till Nordkorea.

På torsdagsmorgonen svensk tid avbröt delegationen från Nordkorea plötsligt samtalen med Sydkoreas representanter och åkte hem.

Samtalen skulle ha pågått till imorgon fredag i den sydkoreanska staden Busan. Det är första gången sedan de regelbundna samtalen mellan länderna på hög diplomatisk nivå inleddes år 2000 som de inte kunde genomföras hela den planerade tiden.

Nordkorea vägrar
Orsaken uppges vara att Sydkorea bland annat krävt att Nordkorea, efter landets missiltester och den diplomatiska storm som utbrutit efter dem, omedelbart ska återkomma till de samtal om landets kärnvapenprogram som landet bojkottar sedan förra året. Nordkorea vägrar detta eftersom USA har infört finansiella sanktioner mot Nordkorea

Efter att ha lämnat samtalen tog Nordkoreas sändebud i med den stora rösten.

”Vi kommer att ställa Sydkorea till svars för att samtalen misslyckades och detta kan leda till oförutsägbara och katastrofala konsekvenser för förhållandet mellan oss”, sa han.

Sydkorea stoppar bistånd
Det är tongångar som inte har hörts på länge mellan länderna. Men Sydkorea svarade med att stoppa allt matbistånd till Nordkorea till dess att landet återkommer till förhandlingsbordet.

Samtidigt har även Kina under ett långt besök i Nordkorea också försökt förmå sin allierade att återkomma till förhandlingarna om landets kärnvapenprogram men inte heller Peking har haft någon framgång hittills.

Läget är låst
Kina och Sydkorea har hittills vägrat att gå med på Japans och USA:s krav att rösta igenom en skarp FN-resolution mot Nordkorea efter missiltesterna och istället sagt att det är bättre att försöka förhandla Nordkorea till rätta, men just nu ser det väldigt svårt ut.

På torsdagen blev det dock klart att den amerikanske presidenten George Bush och hans kollega i Kina, Hu Jintao, kommer att mötas separat under G8-mötet i S:t Petersburg senare i juli och då kommer frågan om hur Nordkorea ska behandlas diskuteras.

Daniel Alling, Bombay
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".