Kamali.

Utredare vill lägga ner Integrationsverket

Skrota Integrationsverket och skapa istället en Introduktionsmyndighet som koncentrerar sig på att snabbt utbilda och personer som kommer till Sverige. Det är ett av förslagen i en statlig utredning om integration.

– Jag har sagt att det måste bantas och göras till det som det är tänkt att vara, alltså ett introduktionsverk, där man bara har ansvar för att introducera nyanlända i det svenska samhället, säger regeringens utredare Masoud Kamali.

Den svenska integrationspolitiken har misslyckats. Istället för att myndigheterna som idag lägger ner resurser på att integrera borde de fokusera på att nya svenskar får en omgående och gedigen introduktion till samhället. Därför behövs en ny introduktionsmyndighet eller liknande.

Det är alltså utredaren Masoud Kamals förslag i den sista delen i utredningen om makt, integration och diskriminering.

– Ett par år ska folk ingå i den här introduktionspolitiken eller introduktionen i det svenska samhället med språket, arbete och så vidare.

Finns inte det idag?

– Nej, jag tror inte det. Problemet är att man inte har något grepp om hur det fungerar.

Det är ännu oklart om Masoud Kamali kommer att föreslå några lagändringar inom några områden.

Jeliza Ugricic är ordförande i Internationella kvinnoföreningen i Malmö. Hon kom till Sverige från Jugoslavien på 60-talet och instämmer till viss del med i kritiken mot den dagens integrationspolitik.

– Det är väldigt mycket som jag håller med honom om, men han säger inte hur det ska bli. Det finns en massa åsikter bland människor, men de säger inte hur det ska vara istället, säger hon.

”Inte min bild”
Idén om att skrota Integrationsverket möts med skepsis på just Integrationsverket. Tillförordnade generaldirektör Britt-Marie Jonsson vänder sig också mot Masoud Kamali anser att Integrationsverket och andra myndigheter snarast bidrar till segregation idag.

– Det är inte min bild av hur vi jobbar. Vi jobbar för att främst ta fram och förmedla kunskap om integrationen utvecklas i samhället. Det är vår huvudsakliga uppgift som Integrationsverk.

Daniel Sundbaum
daniel.sundbaum@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".