Konsumentråd varnar för låga priser

Sveriges konsumentråd varnar för att de låga priserna på matmarknaden kan leda till ett sämre utbud i butikerna. Bakgrunden är en undersökning som PRO har gjort som visar att det bara skiljer en procent i pris mellan de olika livsmedelkedjornas lågprisprodukter.

– Det är viktigt att allt inte bara handlar om pris. Det måste finnas en mångfald så att det finns både billiga alternativ och alternativ för dem som tycker att det är viktigt med till exempel etiskt producerad mat eller mat från ett visst land, säger Jan Bertoft, generalsekreterare i Sveriges konsumentråd.

Prispressen på matmarknaden blir allt hårdare. De stora livsmedelskoncernerna Coop, ICA och Axfood har gått i lågpriskedjornas spår och de har idag alla egna budgetmärken.

Liten skillnad
Den jämförelse som PRO, pensionärernas riksorganisation, gjort, visar att det är hugget som stucket vilket man väljer.

En korg med 60 lågprisvaror skiljer bara en procent i pris mellan Citygross, som är dyrast, och Coop, som är billigast.

Sex olika butikskedjor ingår i undersökningen. Jan Bertoft på Sveriges konsumentråd är rädd för att det kommer att handla ännu mer om enbart priset på maten i framtiden.

– Den minst önskvärda utvecklingen är att det bara handlar om pris så att vi enbart har billiga varor där man får reda på väldigt lite om maten, säger Jan Bertoft.

Vill tona ner farhågorna
Men på Coop Sverige, som alltså var allra billigast i PRO:s undersökning, vill man tona ner farhågorna. Magnus Frisk som är informationschef, tror inte att prispressen kommer att påverka bredden i matutbudet.

– I och med att den nya lågpriskonkurrensen har kommit har det varit ännu viktigare att satsa på lågt pris. Men samtidigt ser vi att många kunder är intresserade av att kunna handla hälsosamt, ekologiskt och ha bra kvalitet på varorna, så vi tror att den här lågpristrenden kommer att svänga tillbaka lite, säger han.

Max Berglund
max.berglund@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".