Mijailovic.

Serbien lovar besked om Mijailovic

Anna Lindhs mördare Mijailo Mijailovic kommer före månadsskiftet få svar på om han kan få avtjäna sitt straff i Serbien.

– Fram till månadsskiftet kommer vi att ha samlat ihop uppgifter om Mijailovics. Då kommer vi att överlämna våra åsikter till den svenska myndigheten, säger Goran Tokic på det serbiska justitiedepartementet.

Ingen från Kriminalvården vill medverka i Ekot innan beskedet från Serbien kommer, men Gunilla Edlund som jobbar med fallet säger att de vill kunna överblicka vad som ska hända med Mijailovic innan de tar beslut om att han kan flyttas till Serbien.

Straffet avgör
Det viktiga är enligt Edlund hur straffet kommer att se ut och vilka regler som gäller i Serbien för att han ska kunna bli villkorligt frigiven.

Mijailo Mijalovic är dömd till livstids fängelse för mordet på Anna Lindh. Eftersom det straffet inte finns i Serbien måste den lokala domstolen avgöra straffsatsen vid en eventuell överflyttning. Det kan bli upp till 40 års fängelse, enligt Goran Tokic.

Känner sig hotad
Mijailovic sitter i dag på Kumlaanstalten och mår förhållandevis bra enligt hans juridiska ombud Mikael Nilsson. Men Mijailovic vill fortfarande till Serbien eftersom han känner sig hotad i Sverige.

Att det blir ett tidsbestämt straff för honom i Serbien innebär inte att straffet blir lindrigare, säger Mikael Nilsson.

– För att Sverige ska skicka iväg Mijailovic krävs det att Serbien förbinder sig att verkställa ett straff av en viss längd. Jag kan tänka mig att det blir motsvarande det svenska livstidstraffet, någonstans på 20 till 25 år, kanske, säger han.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

i samarbete med SR International

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".