Ylva Johansson.

Rätten att utfärda vårdintyg ska utredas

Ylva Johansson ifrågasätter allmänläkares rätt att utfärda intyg om psykiatrisk tvångsvård. Årligen utfärdas drygt 1 300 vårdintyg som inte leder till åtgärder. Det är något som kan tyda på att intygen utfärdas alltför lättvindigt, säger vårdminister Ylva Johansson.

– Jag är orolig att det utfärdas intyg för tvångsvård av läkare som inte har specialistutbildning för detta. Och jag är rädd för att det kan leda till att man inte har tillräcklig kunskap för att kunna göra rätt bedömning i de här ofta väldigt svåra bedömningarna, att avgöra om en människa ska tas in för tvångsvård eller inte, säger Ylva Johansson.

Alla läkare kan utfärda intyg
Idag kan alla allmänläkare utfärda ett vårdintyg för psykiatrisk tvångsvård. Beslut om intagning tas därefter av en chefsöverläkare vid en psykiatrisk vårdenhet.

Sammanlagt tas närmare 7 00beslut om psykiatrisk tvångsvård per år i Sverige. Av de här leder närmare 20 procent aldrig till någon åtgärd, det vill säga att personen faktiskt tas in för vård.

Enligt en utredning från Socialstyrelsen tyder det här på att vårdintyget ofta utfärdats förhastat eller efter bristfällig undersökning.

– Nu vill jag att Socialstyrelsen ska undersöka om vi kan skärpa kraven, så att bara specialistutbildade läkare ska få skriva vårdintyg. Men också då väga det emot ifall det kommer att bli svårt att få tag på läkare i ett akut tillstånd, det är naturligtvis också viktigt att väga in.

– Jag skulle vilja göra en sådan skärpning, men innan vi gör det vill jag att Socialstyrelsen ska undersöka vad det i så fall leder till för konsekvenser, säger Ylva Johansson.

Uppmärksammande våldsdåd
Den psykiatriska vården i Sverige har varit på tapeten åtskilliga gånger de senaste åren, i samband med uppmärksammade våldsdåd som mordet på utrikesminister Anna Lindh, vansinneskörningen i Gamla stan i Stockholm och mordet på en femårig flicka i Arvika.

Moderaten Cristina Husmark Pehrsson tycker att utredningen är en bra, men alltför liten, början.

– Regeringen är tydligen desperat nu, när man lägger den här lilla pusselbiten istället för att titta över helheten och försöka förändra och stärka psykiatrin över huvud taget.

– För det första borde man ta ett rejält grepp över psykiatrin totalt, det är så hemskt mycket som behöver göras. Slutenvården, öppenvården, och man behöver titta över lagen om psykiatrisk tvångsvård, inte bara kompetensen hos dem som skriver vårdintyget. Man borde också titta på om det finns någon grupp, inom denna lag, som lämnas utanför, säger moderaten Cristina Husmark Pehrsson.

Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".