Bushs motståndare ser sin chans

Efter skandalerna i det amerikanska näringslivet och president George Bushs tal under tisdagen, där han la fram sin plan för att återupprätta förtroendet, vädrar hans motståndare morgonluft. För första gången sedan terrorattackerna den 11 september ser oppositionen sin chans att komma åt presidenten.
Upprensningen i finansvärlden har blivit den främsta frågan inför valet till kongressen i höst. Cara avskedades, tillsammans med 17 000 andra från Worldcom, efter att det avslöjades att telebolaget förskönat sina siffror med 35 miljarder kronor. I går framträdde hon på en presskonferens tillsammans med de ledande demokraterna Tom Dashle och Dick Ephart. En triumf för demokraterna Ända sen terrorattackerna den elfte september har president Bush klarat sig undan hårdare kritik. Men avslöjandena om manchettbrottslingarnas framfart stjäl nu allt mer utrymme och frågan om hur förtroendet ska kunna återupprättas har blivit ett triumfkort för demokraterna inför valet till kongressen den femte november. Miljoner pensionssparare drabbade Det handlar inte bara om de anställda vid de berörda bolagen, det är också alla miljoner pensionssparare som har sett sina besparingar falla med miljardtals dollar, konstaterade Tom Daschle, majoritetsledare i Senaten under presskonferensen. Demokraterna beskyller regeringen för att ha alltför nära band till storföretagen och för att tidigare ha lagt krokben för hårdare regler. Oavsett om det verkligen är så eller inte, så har allmänhetens vrede över fusket nu vuxit sig så stor att få amerikanska politiker, republikaner, eller demokrater kommer att våga rösta mot förslag om hårdare tag.
Martin Ahlquist, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".