Bokföringsskandal oroar svenska företag

Den senaste tidens redovisningsskandaler i USA, sätter sina spår även i Sverige. Flera svenska företag har bett sina revisorer att gå i genom bokföringen igen, för att se om det begåtts några felaktigheter.
– Debatten i USA har gjort att styrelseledamöter, särskilt nya sådana, gärna vill ta en ny titt på redovisningarna framför allt för förvärv och finansiering runt dessa, säger Thomas Thiel, VD för revisionsbyrån KPMG. Ericsson går igenom redovisningen igen Oron för en redovisningskandal liknande den vi sett i USA sprider sig i det svenska näringslivet. Telebolaget Ericsson är ett av de svenska företag som bett sina revisorer ta en ytterligare titt på räkenskaperna. Men enligt styrelseordföranden Michael Treschow har revisorerna, i alla fall fram till nu, inte funnit några oegentligheter i bolagets redovisning. Skillnader i regelverk Trots att oron för att ett svenskt Enron eller Worldcom ska finnas runt knuten håller inte Tomas Thiel det för särskilt troligt, även om han menar att man aldrig kan vara helt säker. Det som talar emot en svensk redovisningskandal av den omfattningen är skillnaderna i regelverk mellan Europa och USA.
Patrik Holmström
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".