Kan stiga i värde.

Slopad fastighetsskatt bromsar prissänkning på borätter

Den borgerliga alliansens vallöfte att slopa fastighetsskatten gynnar bostadsrättsföreningar med låga skulder, vilket i sin tur kan leda till prisökningar. Det är tvärtemot vad Riksbanken ville när den nyligen flaggade för höjningar av räntan.

De ökade taxeringsvärdena på bostäder framförallt i storstadsområdena har drabbat beskattningen av bostadsrätter dubbelt upp.

Förutom att bostadsrättsföreningarna får betala fastighetsskatt ska de även betala inkomstskatt. De drabbas alltså av en dubbel beskattning. Båda skatterna är baserade på taxeringsvärdet.

Slår mot dem med låga skulder
Inkomstskatten på bostäder drabbar främst bostadsrättsföreningar som har det gott ställt och har låga skulder eftersom de inte kan dra av räntekostnaderna. Det får som följd att de får betala en högre skatt.

– För de mest välbeställda föreningarna skulle det nuvarande systemet innebära en ganska kraftig skatt. Det tycker jag är lite oberättigat för dem som har sparat och skött sig, säger Lars Kilander som är vd på Mäklarsamfundet.

Om den borgerliga alliansen infriar sitt vallöfte om att ta bort fastighetsskatten så kan det få inverkan på priserna på bostadsrätter i föreningar som har låga skulder eller är skuldfria.

Värdet på borätter stiger
Värdet kommer då att stiga på bostadsrätterna vilket kan leda till att de ränteökningar som Riksbanken flaggat för kan mildra den logiska prissänkning som är trolig till följd av räntan.

– Värdet på bostadsrätterna kommer naturligtvis att påverkas om det blir lägre avgifter. Mycket av den här skatten betalas via avgifter från de boende. Det är avgifter som man betalar med beskattade pengar. Hävstången på en sådan här åtgärd är ganska stor för bostadsrättsinnehavarna, säger Lars Kilander.

Vad kommer att hända med priserna då?

– Priserna kommer väl att stå sig. Ökande räntor måste vi räkna med i fortsättningen. Men om de två punkterna jämnar ut varandra kommer bostadsrätternas priser inte att minska lika snabbt, säger Lars Kilander.

Jonas Engmark
jonas.engmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".