Ryska alkoholmarknaden i kris

Rysslands alkoholmarknad befinner sig i kris. En stor brist på den nya obligatoriska skatteetiketten gör att sprithyllorna i affärerna nu gapar tomma.

– Det är en lite märklig känsla. Om man, som jag, minns hur det såg ut här på Sovjettiden, så är det nästan samma typ av syn nu som man kunde se då i en rysk affär, säger Stefan Gullgren, chef för den ekonomiska avdelningen på svenska ambassaden i Moskva.

Ett nytt system av märkning av framför allt importerad alkohol gäller från den 1 juli i Ryssland.

Får inte säljas eller lagras
Man får man inte sälja alkohol i landet om inte den nya skatteetiketten finns på flaskorna. Man får heller inte lagra dessa flaskor på hyllorna.

En brist på de nya etiketterna har gjort att flaskor måste skickas tillbaka till producenterna eller importörerna. Just nu håller myndigheterna på att trycka upp nya etiketter.

Stefan Gullgren, på svenska ambassaden i Moskva, säger att det kan ta flera månader innan läget är som vanligt igen.

Nyligen infört importförbud
Dessutom införde Ryssland nyligen ett importförbud av viner från Moldavien och Georgien. Den totala effekten är att det på många håll bara finns ryska viner.

Alla led i affärskedjan har drabbats av situationen, affärer, importörer, exportörer, restauranger och festarrangörer. Stefan Gullgren tror att importörerna har drabbats värst.

– Det här innebär ett ganska stort ekonomiskt avbräck för alla inblandade i den här kedjan. Relativt sett drabbas förmodligen importörerna hårdast, för det finns ett ganska stort antal företag som har specialiserat sig på att importera bland annat viner från utlandet och sälja det vidare till de stora ryska affärskedjorna.

”Importörerna förlorar mest”
– De stora affärskedjorna förlorar naturligtvis också på det, men de har ju en annan försäljning också i sina butiker. Importörerna lever på den här försäljningen, säger Stefan Gullgren på svenska ambassaden i Moskva.

Den svenska exporten av alkohol kommer knappast att påverkas av situationen i Ryssland.

Marie Hansson
marie.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".