Klicka för grafik.

Energisäkerhet huvudfråga på G8-mötet

På lördag kommer ledarna från världens sju rikaste länder plus Ryssland att samlas i ryska S:t Petersburg för att hålla sitt G8-möte. Men redan på fredagen hålls ett viktigt förmöte på toppnivå.

USA:s president George Bush kommer till Ryssland för att träffa Vladimir Putin, som i takt med de olika nya kriserna i världen fått en allt starkare ställning inom världspolitiken.

Det var länge sedan som relationerna mellan USA och Ryssland, och mellan vissa EU-länder och Ryssland, var så kyliga som idag.

Talas om press på Ryssland
På förhand har det talats mycket om att en rad ledare från väst kommer att pressa Ryssland. Dels i fråga om demokratiutvecklingen i landet, och på en rad andra frågor som har att göra med Rysslands allt högre svansföring inom utrikes- och säkerhetspolitiken. Inte minst i relationerna till sina grannländer.

Men utvecklingen i världen gör att de flesta utrikesexperterna är eniga om att det inte är rätt tillfälle till någon öppen dispyt.

De senaste världskriserna tycks ha kommit lägligt för Vladimir Putin rent tidsmässigt.

Om man ska uttrycka sig i försiktiga ordalag så är molnen ovanligt mörka och hotfulla just nu, med nya kriser dag för dag. Allt från inbördeskrig och mellanstatliga konflikter i mellanöstern, till allvarliga terrordåd i Indien.

Global energisäkerhet
Den ryske presidenten har som värd valt att ta upp den globala energisäkerheten som huvudfråga för mötet. En fråga som blir allt mer aktuell dag för dag, i takt med allt fler konfliktfyllda nyheter från Mellanöstern.

I Irak talar man numera öppet om att inbördeskriget är ett faktum, och Irankrisen närmar sig en ny utrikespolitisk kulmen. Och som om inte det räckte så eskalerar de palestinska-israeliska konflikterna till att även omfatta Libanon och kanske så småningom Syrien.

I den här regionen finns två tredjedelar av världens oljereserver.

På torsdagen nådde oljepriset en ny toppnotering på världsmarknaden medan arabstaterna håller krismöte.

Utvecklingen går mot ny energikris
Förutom att våldet betyder än större mänskligt lidande för de drabbade, så går utvecklingen med stormsteg mot en ny energikris om detta fortsätter och till och med sprider sig i regionen. En ny energikris kommer i så fall att drabba oss alla.

Detta är samtidigt Vladimir Putins trumfkort just nu, där han kan peka på att Ryssland oavsett kritiken från väst är ett stabilt energiexportland.

Dessutom är Rysslands roll viktig även ur andra perspektiv, när det gäller att få till stånd internationell enighet kring att lösa både Irankrisen och Nordkoreakonflikten.

Men även de övriga konflikterna i Darfur i Sudan och de alltmer krigsliknande utspelen som sker i Georgien på senare tid. Både Georgien och Sudan är också viktiga länder ur energisäkerhetssynpunkt.

Vladislav Savic, Moskva
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".