Kamerun byter skuld mot miljösatsning

Kamerun och Frankrike skrev i dagarna på en historisk överenskommelse som innebär att skulderna som Kamerun har till Frankrike avskrivs. Skuldavskrivningen byts mot att Kamerun investerar i bland annat utbildning och regnskog.

Världsnaturfonden kallar avtalet för ett stort genombrott men utvecklingsekonom Kenneth Hermele vid folkrörelseorganisationen Forum Syd är kritisk.

– Det här som kallas för att man svappar, att man byter skulder mot naturtillgångar, innebär i praktiken att Kamerun säljer ut sina naturtillgångar. De betalas genom skuldlättnader som den rika världen redan lovat att gå med på av andra skäl, så som fattigdomsbekämpning. Det är ju inte så att Frankrike tar något steg utöver det man tidigare har lovat att man ska göra, säger Kenneth Hermele vid Forum Syd.

Investering i hälsa och miljö
Avtalet, som undertecknades av Kameruns premiärminister Ephraim Inoni och en fransk representant innebär att statsskulden till Frankrike skrivs av mot att drygt fyra miljarder kronor investeras i utbildning, hälsa, infrastruktur och miljö.

Bland annat kommer Kamerun under en femårsperiod att investera miljontals kronor i världens näst största tropiska skog som ligger i den södra delen av landet.

Kenneth Hermele menar att Frankrike ställer krav på investering inom områden som Kamerun självt borde få bestämma över.

Rimliga krav ska ställas
Skuldavskrivning är bra, säger han, men betonar vikten av att de krav som ställs på låntagarlandet ska vara rimliga, som till exempel krav på mänskliga rättigheter och demokrati.

– Andra krav är inte inom ramen för vad världssamfundet skall ålägga de här länderna. Det är också en vanlig uppfattning i länderna själva och också i folkrörelsen i de här länderna. Det är viktigt att de får ett eget utrymme för att formulera sin ekonomiska och sociala politik, säger Kenneth Hermele.

Ytterligare 22 länder står på tur för att få sina franska skulder avskrivna.

Högt på agendan i Skottland
Skuldsanering för världens fattigaste länder stod högt på agendan vid förra årets G8-möte i Skottland där åtta av världens mest inflytelserika länder, bland annat Frankrike, deltog.

Ett år har gått när samma länder i slutet av veckan möts i Sankt Petersburg. Men bokslutet för 2005 ser dystert ut, säger Kenneth Hermele.

– Det har tagit ett helt år för G8 eller för Världssamfundet, Världsbanken och Valutafonden och fordringsägarna att komma fram till hur den här skuldsaneringen ska gå till och den blir inte hundra-procentig, det vill säga total. Många av de här länderna har ju andra skulder som inte omfattas av G8:s stora beslut. Det som är ännu mera bekymmersamt är ju att när G8 nu träffas i Sankt Petersburg är ju den frågan i stort sett frånvarande från diskussionen, säger Kenneth Hermele.

Anneli Rådestad
anneli.radestad@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".