Oro i Mellanöstern får oljepriset att stiga

Den utvidgade konflikten mellan Israel och Libanon har fått oljepriserna att stiga mot rekordnivåer och världens börser faller. Blir konflikterna långvariga kan de höga oljepriserna tvärtemot ekonomernas tidigare bedömningar bli bestående eller till och med fortsätta stiga.

– Det är klart att det kan göra om det blir fortsatta bekymmer, dels i Mellanöstern. Men vi har också problem i Nigeria med utbytstörningar. Kommer det till ytterligare utbytsstörningar eller om det blir fortsatta krigshandlingar så kommer också oljepriset att gå upp, säger Jörgen Appelgren som är chefekonom på Nordea.

På fredag förmiddag var oljepriset upp och vände på över 78 dollar per fat men har sedan fallit tillbaka något. Även de stora aktiebörserna faller. Det är oron för utvecklingen i Mellanöstern efter Israels attacker på Libanon som är orsaken.

Olja viktig för världsekonomin
Oljepriset är mycket viktigt för världsekonomin men på senare år har ekonomerna insett att det kanske inte är så viktigt som det en gång var. Vi har levt med höga oljepriser en längre tid nu men ändå har världsekonomin fortsatt i positiv riktning.

– Det har varit andra saker som hjälpt till. Vi har haft en god utveckling i Asien i övrigt, Kina växer starkt, Japan har återhämtat sig, vi har haft väldigt låga räntor som har motverkat effekten av höga oljepriser, säger Jörgen Appelgren.

Alternativa energikällor
Det höga oljepriset är inte bara av ondo. Allt fler länder talar nu om att bryta oljeberoendet med hjälp av alternativa energikällor, vilket torde påverka miljön positivt.

Men det är en process som går väldigt långsamt, säger Jörgen Appelgren.

– Den utvecklingen har satts igång och den kommer att fortsätta. Men bromssträckan är oerhört lång, säger han.

Kan bromsa räntehöjningar
En annan effekt av långsiktigt höga oljepriser är att det kan bromsa kommande räntehöjningar, något som möjligen kan glädja husägare och bostadsrättsinnehavare som nu oroas över ekonomernas prognoser om i det närmaste dubblerad bolåneränta på ett par års sikt.

Om oljepriset inte sjunker snart utan tvärtom fortsätter stiga så kommer räntehöjningarna troligen att utebli, tror Jörgen Appelgren.

– Om oljepriset skulle bestå på de här nivåerna är det svårt att se att räntorna fortsätter upp i den takt vi har sett den senaste tiden, säger han.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".