Jackie Arklöv.

Arklöv åtalad för grova krigsförbrytelser

Den tidigare legosoldaten Jackie Arklöv åtalades på fredagen i Stockholm. Enligt åklagaren har han gjort sig skyldig till grova krigsförbytelser i Bosnien på 90-talet. Jackie Arklöv avtjänar för nuvarande ett livstids fängelsestraff för polismorden i Malexander.

– De gärningar jag har åtalat honom för är olika typer av övergrepp och misshandel mot tillfångatagna personer, både krigsfångar och civilpersoner, säger kammaråklagare Lise Tham.

Vad har du för bevismaterial som stödjer det här åtalet?

– Jag har en lång rad målsägandeförhör och vittnesförhör och det finns en del läkarintyg. Vi har även varit nere på plats och titta på vart det ägt rum. Jag tycker att vi har ett bra bevisläge och det är därför jag menar att vi kan väcka åtal.

Tog värvning som legosoldat
Jackie Arklöv tog värvning som legosoldat i den bosnienkroatiska armén år 1993, när kriget på Balkan rasade som mest.

Två år senare, 1995, dömdes han till tretton års fängelse för krigsförbrytelser. Ett straff som senare sänktes med hänvisning till Arklövs låga ålder, han var 20 år då brotten begicks.

Några månader efter domen kom Arklöv till Sverige genom en fångutväxling. Här greps han men släpptes snart i brist på bevis.

Förundersökningen återupptogs
Men efter att vittnen trätt fram med nya uppgifter återupptogs förundersökningen för drygt två år sedan.

På fredagen åtalades alltså Jackie Arklöv för grovt folkrättsbrott.

Arklöv har enligt åtalet utsatt både krigsfångar och civila personer för tortyr och förödmjukande behandling på grund av deras etniska eller religiösa tillhörighet. Arklöv ska också ha visat särskild hänsynslöshet och råhet.

Johanna Sundén
johanna.sunden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".