Oklart vem som ska betala polisens radiosystem

Trots att polisens nuvarande radiosystem måste bytas ut i Skåne redan år 2004 har upphandlingen av ett nytt system inte ens börjat. Näringsdepartementet vill att myndigheterna själva ska betala för den nya radion, men Rikspolisstyrelsen menar att det är omöjligt utan ökade anslag.
Marita Mellin, tillförordnad chef på Rikspolisstyrelsens utvecklings och strategienhet, hoppas att regeringen ska ändra sig och öppna plånboken: – Vi har god förhoppning om det. Vi har haft mycket kontakter med olika departement i ärendet. Som Ekot tidigare berättat har polisen stora problem med sitt nuvarande radiosystem. Efter både toppmöteskravallerna i Göteborg och efter polismorden i Malexander har framförallt den dåliga täckningen kritiserats. Ingen vill betala En första upphandling startades för över två år sedan. Ett nytt, digitalt system som skulle kunna användas för såväl polis som räddningtjänst, tull och militär ansågs nödvändigt av både utredningar och regeringen. Men den upphandlingen självdog förra året eftersom ingen ville stå för notan. En förhandlare tillsattes och en ny rapport skrevs. Nu har ytterligare en kommitté fått i uppdrag att fundera vidare fram till hösten, men Gun Eriksson, som är statssekreterare på Näringsdepartementet tycker inte att det här ärendet går långsamt: – Det är ju stort och komplicerat och det är så många som är delaktiga, inte bara polisen. Bråttom med nytt system Men för polisen är det bråttom. I slutet av nästa år går tillståndet för dagens radiofrekvenser i Skåne ut. Då måste ett nytt system vara igång, om inte man får dispens för att använda det gamla systemet ett tag till. Men trots att den senaste av rapportförfattarna i våras ansåg det nödvändigt att genast ge ekonomiska garantier till polisen så har regeringen ännu inte öppnat plånboken. – Än så länge har de inga garantier, det ska diskuteras på regeringsöverläggningen i augusti, säger Gun Eriksson.
Anders Kilander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".