Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Homofobisk reggaeartist spelar i Sverige

Publicerat fredag 14 juli 2006 kl 16.01
Buju Banton.

Den omdebatterade jamaicanske reggaestjärnan Buju Banton spelar på fredag kväll på Dieselverkstaden i Nacka utanför Stockholm. Han har fått stark kritik för sina homofobiska texter där han uppmanar till våld mot homosexuella.

Maria Sjödin, som är verksamhetschef på RFSL, Riksförbundet för sexuellt likaberättigade, tycker att det är oacceptabelt att han får uppträda i Sverige.

– Om han hade varit en ”vit makt-artist” eller skrivit rasistiska låtar som handlade om samma sak, med rasistiska angrepp, så hade man aldrig bjudit in honom.

– Men det han har skrivit är homofobiska låtar, och då är det mer ”Ja ja, det var länge sedan han skrev den låten”, och så har man överseende med det. Vi menar att det kan man inte acceptera, det är helt oacceptabelt, säger Maria Sjödin.

Skapat problem på turnéer
Det är låten ”Boom bye bye” som Buju Banton skrev för 15 år sedan, som skapat problem för honom när han turnerat i USA och Europa.

Arrangören Selam Music säger att Buju Banton inte längre spelar låten, och har kontrakt på att låten inte får spelas vid fredagskvällens uppträdande.

Men enligt gayrörelsen i Jamaica spelar Buju Banton fortfarande låten i Jamaica, och så sent som för två år sedan stod han inför rätta för att ha misshandlat en grupp homosexuella. Trots att flera vittnen pekat ut Buju Banton som gärningsman friades han tidigare i år.

Visar avståndstagande
Verksamhetsledaren för Selam Music, Teshome Womdimu, menar att man genom att bjuda in Buju Banton tar sitt ansvar och visar att man tar avstånd från hans homofobiska åsikter och musik.

– Vi tar vårt ansvar. Antingen så struntar man i att prata med någon som har andra åsikter, eller så bemöter man honom. Det vi gör är att bemöta honom, genom att tala om att det här är oacceptabelt, vi accepterar inte det. Ändra dig. Jag tycker RFSL ska göra på samma sätt, och bemöta honom.

– Vi har bjudit in RFSL, för att komma hit och sprida information om sin organisation. Om det behövs kunde de till och med träffa artisten och diskutera det här, säger Teshome Womdimu.

Selam Musics verksamhet finansieras delvis av kulturförvaltningen i Stockholm.

Stort förtroende för Selam Music
Mats Sylwan som är avdelningschef för kultur och integrationsstöd på kulturförvaltningen säger att man har stort förtroende för Selam, och att man inte går in och detaljstyr över deras verksamhet om inte situationen kräver det.

– Om vi ser att till exempel Selam om och om igen skulle engagera den typen av artister, då är det klart vi måste diskutera om det är en verksamhet som vi ska stödja.

– Men om det är ett enstaka undantag, och så länge det inte strider mot svensk lag. Det är naturligtvis en aspekt, om det är ett direkt lagbrott, då måste man titta på det med andra ögon, säger Mats Sylwan, avdelningschef för kultur och integrationsstöd på kulturförvaltningen i Stockholm.

Baris Kayhan
baris.kayhan@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".