Alexandramannen överklagar domen

Den så kallade Alexandramannen dömdes på fredagen av Malmö tingsrätt till 11 års fängelse och livstids utvisning. Han döms för flera olika sexualbrott, bland annat våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av underårig. Hans advokat berättar att domen kommer att överklagas.

Sammanlagt rör det sig om över 50 flickor, flickor som den 31-årige mannen kom i kontakt med via internet.

Kammaråklagare Urika Rogland är nöjd med den fällande domen

– Det har jag har sett är jag väldigt nöjd med. Det är visserligen fyra ogillande åtalspunkter, så de får jag titta närmare på, men straffets längd är jag väldigt nöjd med, säger hon.

På nätet kallade han sig ”Alexandra” och på olika hemsidor för ungdomar sökte han kontakt med unga flickor.

Låtsades vara kvinna
Han låtsades vara en vänlig kvinna i 25-årsåldern och övertalade flickorna att träffas. Han lockade med modellkontrakt, lyxiga middagar och pengar, och när flickorna sedan träffade honom så hade han sex med dem, vare sig de ville eller inte och i åtta fall döms han därför också för våldtäkt.

31-åringen ska också betala stora skadestånd till de drabbade flickorna, totalt sett cirka 2,4 miljoner kronor. Fyra åtalspunkter, bland annat tre som gäller våldtäkt, ogillas dock av tingsrätten.

Alexandramannen har av åklagare Ulrika Rogland tidigare beskrivits som ”en förälders värsta mardröm”.

– Han är oberört skicklig, väldigt socialt kompentent och han är väldig manipulativ. Han har tränat under många år för att hitta en modell som fungerar bra, säger åklagare.

Erkänner sexköp
31-åringen har hela tiden erkänt att han har köpt sex av flickorna. Men han säger att han aldrig våldtagit någon och framför allt så har han hela tiden sagt att det inte är han som är den beryktade Alexandra, utan att hon finns på riktigt och att det är hon som förmedlat kontakten mellan honom och flickorna.

Domen som kom på fredagen kommer att överklagas.

– Vi har redan diskuterat det med vår huvudman och han är fast besluten och har gett oss uppdraget att överklaga domen, säger 31-åringens försvarare advokat Douglas Norking

Är det något speciellt med den här domen som ni anser är felaktigt?

– Det är mycket som vi anser är felaktigt. Men den viktigaste punkten är att tingsrätten ar ansett att vår huvudman är identisk med ”Alexandra”. Vår klient är mycket missnöjd.

Hur reagerar din klient på domen?

– Han blev framför allt ledsen och han kände att tingsrätten har gjort en felaktigt bevisvärdering. Han anser helt enkelt att tingsrättens dom är felaktig, säger Douglas Norking.

David Rasmusson, Malmö
david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".