Långa köer till bilprovningen.

Ovanligt långa köer till bilprovningen

Den som vill få sin bil besiktigad i sommar kan räkna med att vänta. Köerna till bilprovningen är ovanligt långa, på vissa orter går det inte att få en tid förrän sent i höst.

För Patrik Ejenstam, som bor i Mattmar mellan Åre och Östersund, innebär det en sommar helt utan bil.

– Jag fick ett papper från Vägverket om att min bil var obesiktigad, och jag har precis köpt den. Då provade jag att ringa bilprovningen, och när jag äntligen kommer fram är den närmaste besiktningstid de har i november.

– Nu har jag kollat på alla stationer som finns i hela Jämtland, och det finns inga tider, säger Patrik Ejenstam.

Köerna längre än normalt
Det är inte bara i Jämtland som det är svårt att få en tid för att besiktiga bilen eller motorcykeln. Svensk bilprovning bekräftar att köerna är betydligt längre än normalt på flera håll. 

Det finns inte några uppgifter om exakt hur lång väntetiden är på landets 180 stationer.

I bland annat Östersund, Falun, Mälardalen, Örebro, Göteborg och Jönköping finns det inga tider förrän i september.

Den som vill boka bilbesiktning per telefon möter också problem. Förra veckan ringde 110 000 personer till bilprovningens kundtjänst, vilket är 25 procent fler jämfört med samma vecka förra året.

Oklar anledning till hög belastning
Vad den höga belastningen beror på är oklart. Men enligt Christina Almgren, informationschef på Svensk bilprovning, är det ovanligt många som inte har bokat in sin besiktning under våren.

– Vi vet att det var många som avvaktade med besiktningen i vintras, och valde att komma in senare under våren och försommaren.

– Men det brukar lugna ner sig efter midsommar, så varför det är så högt tryck nu, det vet vi faktiskt inte, säger Christina Almgren.

För att rädda situationen kommer vissa stationer nu att hålla extraöppet från och med nästa vecka och ett par veckor framöver.

Förstärkning sätts in
Telefonbokningen ska också förstärkas, och enligt Christina Almgren kommer fordon som riskerar körförbud att prioriteras.

Men för Patrik Ejenstam ser det ut att bli en sommar utan bil.

– Det känns lite konstigt också. Det är staten som har satt upp reglerna att man ska besiktiga fordon varje år, och det är statens bilprovning man ska åka till för att göra den här besiktningen.

– Och sen kan man inte det, för det finns inga tider. Så ska man få böter för att man inte kan göra det man är ålagd att göra, på grund av att de inte har personal som kan utföra det som de ålagt oss att göra, säger Patrik Ejenstam.

Sara Pramsten
sara.pramsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".