Ingen framgång för splittrat säkerhetsråd

Försöken i FN:s säkerhetsråd att få ett slut på stridshandlingarna i Libanon och Israel har misslyckats. Allt säkerhetsrådet kunde enas om var ett till intet förpliktigande pressmeddelande.

Det var Libanon som hade begärt extramötet med FN:s säkerhetsråd och de ville att rådet skulle uttala sig för vapenvila i striderna. Libanons FN-ambassadör beskyllde Israel för att ha genomfört en barbarisk aggression för att försöka få Libanon på knä.

Den israeliska FN-ambassadören i sin tur sa att Israels reaktion var ett direkt svar på en krigshandling från Libanon och han beskyllde regeringen i Beirut för att inte kunna stävja Hizbolla-gerillan.

Fördömer Hizbollah
Rådsmedlemmarna fördömde Hizbollahs aktioner i Israel men sa också att Israel hade tagit i för hårt med sina anfall i Libanon. Alla utom USA som inte kritiserade Israel utan skyllde krisen på Syrien och Iran, som anses stå bakom Hizbollah.

Strax dessförinnan, i ett parallellt fall, hade USA lagt in sitt veto mot en resolution som annars skulle ha kritiserat Israels användning av militärt våld i Gaza.

Skickar medlingsdelegation
Eftersom säkerhetsrådet var splittrat kunde man inte ens enas om ett uttalande utan man ställde sig bara bakom ett pressmeddelande, där man uttryckte stöd för FN-chefen Kofi Annans beslut att skicka en medlingsdelegation till Mellanöstern.

Efter det här misslyckandet sa den franske ordföranden i Säkerhetsrådet att det nu är osäkert när rådet kommer att träffas igen för att diskutera krisen i Mellanöstern.

Sten Sjöström, Washington
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".