Bomberna dödade många.

Indien ställer in fredssamtal med Pakistan

Indien ställer nu in nästa veckas utrikesministermöte med grannlandet och den traditionella fienden Pakistan. Detta som en konsekvens av bomberna i Indiens största stad Mumbai, också känt som Bombay, som dödade upp emot 200 personer.

Bekräftelsen kommer från en tjänsteman på det indiska utrikesministeriet som nyhetsbyrån Reuters talat med. Uppgiften citeras också i flera indiska tidningar på söndagen.

Ledningen i Indien påstår att Pakistan indirekt är inblandat i dådet eftersom landet inte har hållit vad det lovat, nämligen att se till att terrorgrupper inte ska kunna verka från Pakistansk mark.

Fredssamtal kan inte fortsätta
Under de förutsättningarna kan inte fredssamtalen fortsätta för tillfället, enligt Indien.

Ländernas utrikesministrar skulle ha mötts i nästa vecka för att utvärdera den fredsprocess som pågått mellan de båda kärnvapenmakterna i två års tid.

Men Indien har inte föreslagit några nya datum för ytterligare möten, enligt uppgifter till tidningen Hindustan Times på söndagen.

Den indiske utrikesministern Shyam Saran sa dock på lördagen att man fortfarande håller dörren öppen för nya samtal med Pakistan, längre fram.

Militant grupp tar på sig skuld
Samtidigt har på söndagen en militant grupp för första gången sagt sig ha genomfört bombattackerna i Mumbai i tisdags. Det är tidningen The Times of India som påstår att en organisation som kallar sig Lashkar-e-Qahar ska ha sagt att den utfört dådet.

Enligt ett e-postmeddelande från gruppen ska attacken ha utförts på grund av situationen i den indiska delen av området Kashmir. Den ska vara bara en i raden av attacker som planeras i Mumbai.

Gruppen påstår också att det var 16 personer som utförde dådet, och att alla ska ha klarat sig oskadda.

Polisen i Mumbai är tveksam till de här uppgifterna, men Lashkar-e-Qahar är enligt säkerhetsanalytiker i Indien en del av den militanta gruppen Lashkar-e-Taiba som tidigare genomfört flera attacker inne i Indien.

Lyckligt slut för åttaåring
På det mänskliga planet fick en historia med en av de skadade i bombattacken i Mumbai som engagerat hela landet, på lördagen ett lyckligt slut.

Det var en åttaårig pojke som legat medvetslös sedan i tisdags, ensam på ett sjukhus, ingen visste vem han var, som på lördagen återförenades med sina föräldrar.

Efter fyra dagars ständiga bilder på och efterlysningar av pojken i indisk tv kände föräldrarna igen honom och enligt läkarna ska han också bli fullt återställd.

Daniel Alling, Bangkok
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".