Bakteriehärd i värmen.

Håll maten kall och slipp matförgiftning

Med sommarvärmen kommer klumparna i mjölken och de svidande diarréattackerna efter tjuvnallandet av maten som fått stå ute lite för länge i värmen. Det är dags att se upp för snart är rötmånaden här.

– Många vill duka sommarbufféer i trädgården med kalla filéer, kall inkokt lax och så vidare men tänker inte på att de står framme i flera timmar i 25- 30 grader en varm sommardag. Det brukar vi ha en del utbrott av matförgiftning av på somrarna, säger Marie-Louise Danielsson Tham som är professor i livsmedelshygien.

I de vackra sommarbunkarna som står för länge i värme och fukt kan det på några få timmar växa farliga, ibland direkt giftiga, bakteriehärdar. Så att småäta av kvarglömd potatisgratäng sent på eftermiddagen kan leda till både häftiga kräkningar och diarré.

Värme aktiverar bakterier
Lennart Wohlin från Tingsryd i Småland är på husvagnssemester med familjen. Han säger att de är beredda.

– Rötmånaden kommer och det är vi alla medvetna om. Visst tänker man på det. Ska man grilla 7-8 grillskivor så gäller det faktiskt att göra inköpen rätt, säger han.

Den varma tillagade maten är farligast om den får stå och kallna på ett bord. Värmen aktiverar bakterierna som frodas när temperaturen går under 60 grader.

På våra händer finns stafylokocker. De är svåra att tvätta bort och kan slinka ner i en räksallad eller slå sig till ro på kokta ägghalvor.

Början i slutet på juli
Rötmånaden börjar i slutet på juli. På 1500-talet var starten redan den sjätte juli. I praktiken gäller det att vara försiktig hela sommaren.

– För att skydda sig ska man helt enkelt tänka på att maten ska vara kall. Tvätta händerna noga och ofta, diska redskapen och givetvis gäller snabb upphettning och snabb avkylning, säger Marie-Louise Danielsson Tham.

Den varmaste månaden kallades under antiken för hundmånaden. Pest och kolera spreds snabbare och man trodde att demoner i hundskepnad låg bakom.

Kall pilsner i båten
Lars Karlsson från Tierp äter lite potatissallad i en väl inseglad och vacker bohusjulle. Han litar på att kölsvinet under durkarna håller hundarna borta.

– Smöret smälter inte, pilsnern är kall och köttet verkar fräscht. Jag har inte blivit dålig i magen än i alla fall. Man får liksom blanda upp det med lite pilsner och snus så går det bra, säger Lars Karlsson.

Jesper Lindau
jesper.lindau@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".