Många dödsoffer i strider i Afghanistan

Det har varit fortsatt hårda strider i Afghanistan under helgen. Minst 100 talibanska soldater ska ha dödats i offensiven från den USA-ledda alliansen sedan i torsdags. Men uppgifter gör också gällande att många civila ska ha dödats i striderna.

Det är framförallt i de södra provinserna Helmand och Kandahar som striderna just nu pågår som värst.

Just det här veckoslutet har den USA-ledda alliansen gått till extra stort anfall mot talibanska fästen i de här områdena, ett anfall som ingår i den storoffensiv mot talibanerna som alliansen kallar ”Mountain Thrust” och som är ett försök att tränga tillbaka de allt starkare talibanska styrkorna.

Luftangrepp i Uruzgan
Även i provinsen Uruzgan har svåra strider förekommit, bland annat med luftangrepp från de allierade styrkorna.

Bara under söndagen ska upp mot 40 talibanska soldater ha stupat och totalt sedan i torsdags cirka hundra, enligt de allierade som också bekräftar att en soldat ur de egna leden ska ha dött i striderna.

Men allt fler rapporter talar nu också om att många civila ska ha dödats i de senaste striderna. En människorättsorganisation hävdar till exempel att mer än 100 civila dödsoffer har krävts bara den senaste månaden.

Många civila döda
I striderna kring staden Nawzad i Helmand där framför allt brittiska trupper finns, vittnar lokalbefolkningen om att flera civilpersoner ska ha dödats när de brittiska trupperna på lördagen fick eldunderstöd av allierade bombflygplan.

– Många har mördats här, barn och kvinnor också. Vi har inte de exakta antalet dödade men det är många, säger ett vittne till BBC genom sin tolk.

De brittiska trupperna förnekar att civila ska ha kommit till skada. Men rapporterna om civila offer är nu så många att den afganske presidenten Karzai funnit för gott att tillsätta oberoende utredningar för att ta reda på hur det egentligen ligger till.

Daniel Alling, Bangkok
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".