Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Staten får betala för tröga domstolar

Publicerat onsdag 19 juli 2006 kl 05.00

Långsamma domstolar kostar staten miljonskadestånd. I juni i år beslutade regeringen att betala ut drygt en miljon kronor till personer som stämt Sverige inför Europadomstolen eftersom deras skattemål tagit för lång tid att behandla i svenska domstolar.

En av dem som får skadestånd är Willis Thulin.

– Det känns mycket bra att det finns någon instans i Europa som kan tala om hur myndigheter ska uppträda mot sina medborgare, säger han.

Willis Thulin och nio andra personer stämde Sverige inför Europadomstolen för mänskliga rättigheter på grund av att det tog för lång tid, nästan tio år, att behandla deras mål om skattetillägg i svenska förvaltningsdomstolar.

Den svenska regeringen har gått med på förlikning och betalar 95 000 kronor i skadestånd till Willis Thulin och de andra nio.

Inget nytt problem
Problemet med långa handläggningstider för skattemål i Sverige är inte nytt.

Pia Johansson, domstolschef i Blekinge, säger att de långa handläggningstiderna bland annat beror på att det finns andra mål som ges förtur och att förvaltningsdomstolarna inte har haft tillräckligt med folk.

– Vi kan inte klara de mål som medborgare i Sverige har rätt att kräva när det gäller hanteringen av våra skattemål. Det är inte acceptabelt att den här typen av skattemål får ligga så här länge. Men det har varit en resursbrist, säger Pia Johansson.

I dag tar vanliga skattemål i länsrätten i genomsnitt 7,6 månader. Men den genomsnittliga tiden bör inte vara mer än sex månader. Naturligtvis kan skattemål ta betydligt längre tid, beroende på målets karaktär och svårighetsgrad.

Fler handläggare behövs
I fyra-fem år har Domstolsverket utrett frågan om skattehanteringen på länsrätter och kammarrätter och kommit fram till att det bland annat behövs nya rutiner och fler personer som arbetar med den här typen av mål.

Nu under 2006 och 2007 görs tillfälliga satsningar för att korta handläggningstiden och klara av fler skattemål.

– Vi kommer att få förstärkningar, antingen med nytillsatta domare eller en förstärkningsstyrka. Vad man håller på med inom Domstolsverket nu är att dela ut de här extra resurserna, säger Pia Johansson.

Ulrika Mannberg
ulrika.mannberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".