Obradors anhängare kräver en ny rösträkning.

Demonstration mot valresultatet i Mexiko

På söndagen hölls det största politiska mötet i Mexico City någonsin. Över en miljon mexikanare gav då sitt stöd till presidentkandidaten Andres Manuel Lopez Obrador, som förlorade valet för två veckor sen.

Nu vill de att alla röster från valet ska räknas om.

”Du är inte ensam....” ropade folkmassan till Andres Manuel Lopez Obrador och om det behövde ingen tvivla.

El Zocalo, Mexico Citys väldiga torg, har aldrig rymt så många människor.

Stöd till förloraren
Det var en mäktig manifestation till stöd för Lopez Obradors anklagelser att han bestals på segern i presidentvalet för två veckor sen.

Men trots den massiva uppslutningen så var det ändå någonting som fattades. Tydliga och påtagliga bevis.

För de videoband och vittnesmål som Lopez Obrador hittills presenterat som bevis för valfusk har alla visat sig vara värdelösa register över helt normala processer som hårdvinklats och feltolkat.

Anklagelser om valfusk
Men trots det driver han utan minsta darr på stämman tesen att han är offer för ett gigantiskt fusk.

Inte bara Lopez Obradors anhängare, utan även hans kritiker anser att han har all rätt i världen att protestera mot valet. Valdomstolen, den sista juridiska instansen i det här fallet, har också redan påbörjat sin granskning av de invändningar som lämnats in.

Men att räkna om alla röster är juridiskt komplicerat och om inte Lopez Obrador producerar bevis av annan dignitet än hittills så lär också stödet bakom det kravet minska.

Och i så fall finns också en risk att Lopez Obrador genom sina uppmaningar till fortsatta protester i själva verket är på väg att gräva sin egen politiska grav.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".