Redovisningsskandaler påverkar Sverige

Den senaste tidens redovisningsskandaler i USA, sätter sina spår även i Sverige. Några svenska företag har bett sina revisorer att gå i genom bokföringen igen, för att se om det begåtts några felaktigheter.
Tomas Thiel är vd för revisionsbyrån KPMG, och han menar att debatten i USA har gjort att styrelseledamöter i Sverige vill titta igen på redovisningen, särskilt förvärv och finansieringen av dessa. Oron för en redovisningskandal liknande dem vi sett i USA sprider sig i det svenska näringslivet. Telekombolaget Ericsson är ett av de svenska företag som bett sina revisorer ta en ytterligare titt på räkenskaperna. Men enligt styrelseordföranden Michael Treschow, har revisorerna i alla fall fram till nu inte funnit några oegetligheter i bolagets redovisning. Trots att oron för att ett svenskt Enron eller Worldcom ska finnas runt knuten håller inte Tomas Thiel det för särskilt troligt, även om man aldrig kan vara helt säker säger han. Det som talar emot en svensk redovisningskandal av den omfattningen är skillnaderna i regelverk mellan Euroopa och USA. Reporter Patrik Holmström.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".