Inget enskilt åtal för Londonskjutning

Den brittiska åklagarmyndigheten har beslutat att ingen enskild polis kommer att åtalas för ihjälskjutningen i London ifjol av en brasiliansk elektriker, som misstogs för en potentiell självmordsbombare.

Däremot kommer Londons polismyndighet att åtalas för bristande omsorg om den ihjälskjutnes liv och hälsa.

Jean Charles de Menezes dog av sju skott i huvudet på en tunnelbanevagn på Stockwells station i södra London.

Polisen var på jakt efter de män som dagen innan hade gjort ett misslyckat försök att spränga sig själva och upprepa de terrordåd som två veckor dessförinnan hade krävt 52 liv.

Desperat jakt på gärningsmän
De männen var på fri fot, en desperat jakt på dem pågick, och en serie misstag och kommunikationsbrister ledde till att den brasilianske elektrikern de Menezes blev tagen för att vara en potentiell självmordsbombare.

För detta kommer ingen enskild polis att åtalas. Åklagarmyndigheten säger på måndagen att Jean Charles de Menezes död var slutresultatet av en serie misstag i planering och kommunikation, men att ingen individ i den serien begick misstag som i sig är åtalbara. Dessutom säger man att de två poliser som sköt honom i tunnelbanevagnen var genuint övertygade om att han var en självmordsbombare som skulle spränga sig och medpassagerarna om han inte oskadliggjordes.

Polismyndigheten åtalas
Däremot kommer Londons polismyndighet att åtalas enligt hälsoskyddslagen, för att den som myndighet har brustit i sin plikt att skydda de Menezes liv och hälsa.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se