Uppmärksammad dom mot politiker i Malaysia

I Malaysia fastställde på onsdagen landets högsta domstol straffet för en av landets mest framträdande politiker. Rättegångarna mot den förre finansministern Anwar Ibrahim har skakat om Malaysisk politik och väckt uppmärsamhet utomlands för att ha styrts av politiska motiv.
Malaysias premiärminister Mahatir Mohammad har under mer än 20 års tid styrt och ställt i landets affärer som domptören i en enmanscirkus. Finansminister och efterträdare Anwar Ibrahim var hans finansminister och utsedde efterträdare. Men när Asienkrisen bröt ut för några år sedan tillät sig Anwar alltför hög svansföring och fattade beslut som förde honom i öppen konflikt med den dominante premiärministern. Avskedades från regeringen Anwar avskedades ur regeringen och ledde strax därefter en jättedemonstration mot premiärminister Mahatir i Kuala Lumpur. Detta var uppspelet till att Anwar Ibrahim i september 1998 greps och senare ställdes inför rätta. Maktmissbruk och homosexualitet Först anklagades den förre finansminister för maktmissbruk. Det gav honom sex års fängelse. Sen följde åtal för homosexualitet, som är förbjuden i Malaysia. Den domen medförde ytterligare 9 års fängelse. Överklagat sina domar Anwar har gång efter annan överklagat sina domar med motivet att åtalspunkterna är fabricerade och politiskt motiverade. Dagens utslag i landets högsta juridiska instans sätter spiken i kistan. Borta från politiken När doktor Mahatir nästa år lämnar över makten tilll sin efterträdare är Anwar Ibrahim borta från den politiska scenen. Doktor Mahatir har krossat en politisk rival. Många misstänker att Anwar är offer för en politisk konspiration. Men hans öde samlar inte längre massorna. USA, som tidigare reagerade kraftfullt på Anwarrättegångarna har tystat sin kritik. Premiärminister Mahatir är nu alltför viktig som partner i kampen mot Al Qaeda och internationell terrorism.
Börje Remdahl, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".