Volvo gör sig av med tusen anställda

Ett allt tuffare affärsklimat gör att fordonstillverkaren Volvo kommer att göra sig av med upp mot 1 000 anställda till hösten. Förra hösten gjorde man sig av med 1 500 anställda.

Neddragningarna kommer främst att ske i Sverige, säger Olle Axelsson som är informationschef.

– Det är stentufft. Det är ett otroligt hårt affärsklimat och vi kan inte höja priserna utan måste se till att vi har låga kostnader för att det ska kunna vara någon lönsamhet, säger Olle Axelsson.

Förra hösten fick 1 500 gå
Volvo kommer till hösten att göra sig av med ännu fler anställda. Förra hösten fick cirka 1 500 gå, och nu i höst kommer upp mot 1 000 anställda till att få sluta. Det handlar främst tjänstemän.

Idag har Volvo personvagnar omkring 19 000 anställda i Sverige

Neddragningarna kommer att ske genom ett frivilligpaket med pensionsavgångar för anställda som är över 55 år.

– Vi får se hur många som nappar på erbjudandena här, det vet vi inte, utan det handlar helt och hållet om frivilliga avgångar, säger Olle Axelsson, informationsdirektör på Volvo.

Illa vald tidpunkt
Olle Ludviksson, ordförande för verkstadsklubben Vi Volvo i Göteborg, tycker att tidpunkten är illa vald.

– Man kan väl säga att tidpunkten som sådan, att gå ut med det här på semestern, inte är speciellt väl vald, utan det är väl bättre att göra det när man finns på plats. Vi är vana vid att det sker effektiviseringar i vår produktionsapparat. Sedan kan man väl konstatera att det ska ske genom frivilliga avgångar via avtalspensioner eller liknade, och det är en lättare del än om det skulle ha skett genom uppsägningar eller varsel, säger Olle Ludviksson.   

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se