Luften i simhallar kan orsaka astma

Luften i våra simhallar, och då speciellt äventyrsbad, kan ha gjort att fler barn drabbats av astma. Det visar en ny rapport i från Belgien. De belgiska forskarna får stöd från Gunnar Nordberg som är professor i miljömedicin vid Umeå universitet.

– Det är inte osannolikt att det finns ett sådant samband, utan det är väldigt sannolikt att det här är en viktig faktor som kan bidra till astma, säger Gunnar Nordberg.

Kloret reagerar med kroppsvätskor
Orsaken till att luften i simhallarna är farlig är att kloret i bassängerna reagerar med kroppsvätskor, som svett och urin, från dem som badar.

Gasen som bildas kan alltså orsaka astma hos känsliga personer. Extra mycket av gasen frigörs i äventyrsbad, eftersom rutschkanor och fontäner gör att vattnet kommer i mer kontakt med luften.

Gunilla Rödenfors och Anette Hill är på äventyrsbadet i Växjö med sina barn.

– Det har jag aldrig hört talas om, men det är inget som skrämmer mig heller. Det finns så mycket annat skräp i luften.

– Jämför man de luftföroreningar som finns med hur ofta man går till simhallen så är det inte någonting. Då är jag mer orolig för luftföroreningarna, än för vad som finns i en simhall, säger de.

Risker med att bada ofta
Men både Gunnar Nordberg och de belgiska forskarna ser ett klart samband. Gunnar Nordbergs egna studier visar att det finns risker med att bada i inomhussimhallar mer än en gång i månaden.

Det går dock att känna på lukten i simhallen om den är farlig eller inte.

– Om det luktar starkt av klor i en badanläggning, då är det inte bra halter. Om det luktar lite grann bara, då är det nog bra, säger Gunnar Nordberg, professor i miljömedicin.

Jonas Ahlman
jonas.ahlman@sr.se