Flera bolag höjer etanolpriset

Det är inte bara bensinpriserna som rakar i höjden utan nu följer även etanolpriserna med.

I fredags höjde flera stora bensinbolag priset på etanol med 50 öre till 8:49 kronor. Anledningen är ökade priser från leverantören. Bensinbolaget Shell har väntat tills nu för att följa efter de andra bolagens prishöjningar.
– Det är egentligen två avgörande faktorer kan man säga. Det ena är att vi har sett ökade kostnader för produkten i sig men också att vi tittar på hur våra konkurrenter beter sig och för en tid sedan höjde de priset och då såg vi att vi hade möjlighet att göra samma sak och möta det behovet som sedan tidigare funnits, säger Martin von Arronet informationschef på Shell.

Bensinbolaget Preem ökade priset igår och Andreas Viefhaus, Preems marknads- och försäljningschef säger att det kan komma fler höjningar.

– Det kan vi tyvärr inte utesluta. Det verkar fortfarande vara brist på etanol och det kan leda till ökade priser framöver, säger Andreas Viefhaus.

Högre bränsleförbrukning
En etanoldriven bil drar omkring 20 till 30 procent mer bränsle än en vanlig bensindriven bil och med den bränsleförbrukningen medtagen i priset minskar prisskillnaden mellan dom två bränslena, då listpriset på 95-oktanig bensin nu ligger på 12,74 kronor litern. Men Andreas Viefhaus tycker ändå att det lönar sig att tanka etanol.

– Det är ändå en stor skillnad mellan 12,74 och 10,50 -11 kronor per liter, säger Andreas Viefhaus.

Av Sveriges etanol kommer ungefär 80 procent från import, mestadels från Brasilien, resten produceras i Sverige. Att priserna stiger beror också på att tullavgifterna för etanol har ökat under sommaren.

Prishöjning
Att världsmarknadsprisets skjuter i höjden beror mycket på att USA: s inhemska produktion inte längre räcker till och att USA därför dammsuger marknaden efter etanol.

– De projekten vi har, Sekab som företag, så ser vi att vi kan möta bensinpris. Det kommer vi inte att ha några problem med i de projekten och kalkyler vi har och därför kan jag säga att vi ser det som ganska kortsiktigt att priset har gått upp, säger Ylwa Alvarsdotter marknadschef vid Sekab, den svenska importören och producenten av etanol.

Sofie Pehrsson
sofie.pehrsson@sr.se