Wallenbergs Investor minskar i värde

Värdet på tillgångarna i familjen Wallenbergs maktbolag Investor minskade med drygt 27 miljarder kronor under första halvåret i år. En av orsakerna till den kraftiga värdeminskningen är Investors stora innehav i telekomföretaget Ericsson, som minskade med mer än 16,5 miljarder.
I delårsrapporten som publicerades i morse skriver företagets vd Marcus Wallenberg att stora delar av världen upplever påtaglig politisk och ekonomisk osäkerhet. Tillväxten i flera länder har till viss del återhämtat sig, men svaga börser och oro på kreditmarknaden påverkar så väl investeringar som privat konsumtion, skriver Wallenberg. Han säger dock inte något om när han tror att konjunkturen vänder upp igen. Det senaste halvåret har varit tufft för det som brukar beskrivas som familjen Wallenbergs maktbolag. Substansvärdet, det vill säga tillgångarna minus skulderna, minskade med mer än 31,6 miljarder kronor. Värdet på kärninnehaven, som exempelvis Astra Zeneca, ABB, SKF och Ericsson rasade med 28,3 miljarder och Ericsson stod ensamt för en värdeminskning på 16,6 miljarder. Investors resultat blev trots allt positivt: under årets första månader tjänade bolaget drygt 1,2 miljarder före skatt, men motsvarande period i fjol var det ännu bättre: då fick Wallenbergs företag 9,5 miljarder över före skatt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".