Betydligt dyrare vapenaffär för Österrike

För en vecka sedan beslutade den österrikiska regeringen att köpa 24 stridsflygplan av typen Eurofighter, och inte Jas Gripen. Men uppgifter som kommit fram i dag visar att den omstridda flygplansaffären kan bli trettio procent dyrare än vad den österrikiska regeringen utlovat.
Det var många som höjde på ögonbrynen förra tisdagen. Österrike kan maximalt lägga 1,8 miljarder euro, drygt sexton miljarder svenska kronor, ur sin budget på nya flygplan. och hur regeringen för den summan lyckades få 24 helt nya Eurofighter, det verkade nästan för bra för att vara sant. Men dokument från det österrikiska försvarsdepartementet som har blivit kända i dag visar att det i priset om 1,8 miljarde euro inte ingår någon beväpning av flygplanet, pilotutbildning eller markutrustning. Räknar man in det kostar det nästan 2,4 miljarder euro - och det är trettio procent mer än vad regeringen sade. Dokumenten visar också att svenska Jas Gripen som länge räknades som favorit i upphandlingen inte heller hade kunnat hålla sig inom de ekonomiska ramarna utan blivit avsevärt dyrare än vad österrikarna har råd med. Uppgifterna om kraftiga fördyringar redan efter en vecka att man fattade beslutet kommer förstås mycket olägligt för den österrikiska regeringen. Det beror på att det är ett mycket omdiskuterat köp. Regeringen vill gå industrin och försvaret till mötes och modernisera flygvapnet. Men enligt opinionsmätningar är 70 procent av alla österrikare emot att man köper några stridsflygplan alls, och den politiska oppositionen av socialdemokrater och de gröna vill ha en folkomröstning om köpet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".