Wallenberg tror inte på mer statlig finanskontroll

I spåren av bokföringsskandaler i USA har finansminister Bosse Ringholm lovat mer pengar till Finansinspektionens kontroll av företagen. Marcus Wallenberg, VD i finansfamiljens maktbolag Investor, tycker däremot att det är bäst om näringslivet kan klara av kontrollen av sina redovisningar själva.
I USA har bolag som World Com, Global Crossings Xerox och Merck har alla avslöjats med bristande bokföring. Den amerikanska presidenten Bush har utlovat strängare lagar och skärpta straff för fifflande företag, och i Sverige följde finansminister Bosse Ringholm efter. Även svenska företag ska granskas hårdare. På torsdag tillsätts en särskild utredning, som ska granska hur stort behovet av kontroll är. Marcus Wallenberg vill avvakta utredningens resultat, men tror dock att näringslivet självt bäst sköter granskningen. –I de flesta styrelser har vi redovisningskommittéer, och det är uppenbart att både revisionsfirmor och styrelsemedlemmar ser att det här är något vi måste hålla extra koll på, säger Marcus Wallenberg
Michael Österlund, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".