Nordkorea stoppar återföreningar

Spänningen ökar ytterligare mellan Nord- och Sydkorea efter FN-resolutionen mot Nordkorea häromdagen. Nordkorea stoppar det återföreningsprogram för familjer och släkter som lever på olika sidor av gränsen på den delade Koreahalvön.

Orsaken är, enligt en talesperson för Nordkorea, att Sydkorea härom veckan valde att hålla inne med mat och gödselsändningar till Nordkorea. Det var ett svar på Nords kontroversiella missiltester i börja av juli. 

Nu är relationerna mellan länderna sämre än på mycket länge.

Familjer skiljdes
Många familjer och släkter skiljdes åt i samband med delningen av Korea efter kriget som slutade 1953. Bara i Sydkorea handlar det om ungefär 90 000 människor som på något sätt har släktingar eller familjemedlemmar på andra sidan, enligt den sydkoreanska Nyhetsbyrån Yonhap.

Återföreningsprogrammet som inleddes år 2000 som en del av bättre relationer mellan länderna, har fått stor symbolisk betydelse för befolkningen på båda sidor.

Lämnade möte
I förra veckan lämnade också Nordkorea i förtid det möte mellan länderna på hög diplomtatisk nivå som hölls i staden Busan i Sydkorea.

Då skyllde man på att Sydkorea allt för tydligt ställt sig på USA:s och Japans sida efter missiltesterna och sa samtidigt att Sydkorea skulle få betala ett högt pris för sin fientliga inställning.

Stödjer FN-resolution
Sydkorea kräver att Nordkorea kommer tillbaka till de internationella samtal som tidigare pågått om Nords eventuella kärnvapenprogram och stöder den FN-resolution som riktades mot Nordkorea i lördags.

Enligt en talesperson för Sydkoreas olympiska kommitté kommer Nordkorea också sannolikt att försena arbetet som pågått mellan länderna att skapa ett gemensamt lag till OS i Peking 2008.

Daniel Alling, Bangkok
daniel.alling@sr.se