Maud Olofsson: Mötesfriden måste respekteras

Centerpartiets ledare Maud Olofsson kräver polisbevakning under höstens valmöten. När hon höll sitt tal i Almedalen på tisdagskvällen stördes centerledarens tal av två olika grupper. Maud Olofsson säger att mötesfriden måste respekteras och det är polisens uppgift att skydda den.
– Vi har demokratiska spelregler i Sverige om hur vi ska förfara vi olika möten. Och då tror jag att det är viktigt att demokrati möts med demokrati, och att vi också markerar från de politiska partierna att den här ordningen ska gälla. Mötesfriden ska gälla och var och en ska få säga sitt. Det finns spelregler för det, säger centerledaren Maud Olofsson. Så Sverigedemokraterna är välkomna till dina möten, men de ska helst inte märkas? – Nej, men vi måste ju ha en ordning. Alltså, de demonstrerar när det är jag som har tillståndet att demonstrera. När jag är där för att prata är det ingen annan som ska vara där och störa mitt möte. De får söka sina tillstånd och ordna sina möten och försöka samla massorna när de har möjlighet. Men mötesfriden är ju en helig princip i en svensk demokrati. Om det uppträder såna här grupper, är det då polisen som ska gripa in? – Ja, det är ordningsmakten som kollar demonstrationsfriden. Hur ser du på att ni själva fick ringa polisen i går? – Möjligen är det så att man är lite för blåögd i de här sammanhangen så att man inte förstår att det faktiskt behövs ingripanden för att skydda mötesfriden, säger centerledaren Maud Olofsson.
Leif Eriksson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".