Ökat spelmissbruk efter statlig pokersida

Spelmissbruk bland unga har förvärrats sedan Svenska spel öppnade sin pokertjänst på nätet. Det larmet kommer från ett behandlingshem för spelmissbruk, som i sommar fått mer än dubbelt så många samtal jämfört med förra året.

Föreståndare på behandlingshemmet är Roger Thörn.

– Det är ungefär två tre stycken om dagen som ringer, av ungdomarna själva. Det faktiskt rätt så unikt att en spelare själv ringer, framförallt bland ungdomar, när de har hamnat i den här situationen att det är kaos hos dem och de måste ha hjälp.

– Det gör att de ringer till oss och frågar hur sjutton de ska ta sig ur det här, säger Roger Thörn.

Två till tre samtal per dag
Det som brukar vara två samtal i veckan har i sommar varit två, tre per dag på Kolmårdens behandlingshem, som är inriktat mot spelmissbruk.

Många av samtalen kommer från killar i 20-25-årsåldern, som inte sällan har skulder på över 200 000 kronor.

Behandlingshemmets föreståndare Roger Thörn berättar att allt fler av dem som söker hjälp har skuldsatt sig via Svenska spels pokersida på nätet, och han ser allvarligt på utvecklingen.

”Ett jätteproblem”
– Det här är ett jätteproblem, och jag har varnat tidigt för att det kommer att bli såhär, att många fastnar i spelberoendet. De har lånat pengar och fått fram pengar på olagliga sätt, som gör att man kan fortsätta spela. Det är ju inte så att det är några lagliga pengar det handlar om, säger Roger Thörn.

Svenska spel öppnade sin pokersajt i april och har idag över 65 000 användare.

Med en åldersgräns på 18 år och ett insatstak på 79 000 kronor per giv, var regeringens argument att erbjuda pokerpubliken ett mer kontrollerat alternativ än många av de utländska sajterna.

Oroande larm
Larmet från Kolmårdens behandlingshem är oroande, tycker finansmarknadsminister Sven-Erik Österberg.

– Det visar att det är en väldigt negativ marknad, och att spelberoendet har eskalerat genom Svenska spels del, så det är klart att vi måste ta allvarligt på det.

– Det är ingen bra start på livet, att börja med spelberoende, det kan man i alla fall vara helt överens om, säger spelminister Sven-Erik Österberg.

Daniel Sundbaum
daniel.sundbaum@sr.se