EU godkänner Telia-Sonera affären

EU-kommissionen godkänner sammanslagningen av de båda telebolagen Telia och finländska Sonera. Men EU-kommissionen ställer ett antal villkor för sitt godkännande, för att konkurrensen på telemarknaden ska bibehållas.
EU-kommissionen ställer tre huvudkrav på Telia och Sonera. Fler än vad de båda telebolagen väntat sig. Att Telias lilla mobiloperatör i Finland skulle behövas säljas var klart från början, men att även Telias kabel-tv bolag, Comhem, måste säljas var en överaskning när de uppgifterna läckte ut i förra veckan. Skild bokföring ett krav Kommissionen ställde ytterliggare ett krav på Telia och Sonera för att godkänna affären. Det nya sammanslagna bolaget måste skilja på bokföringen mellan mobiltelefoni och den fasta telefonin. På så sätt kan man se om bolagen säljer vissa telefonitjänster för billigt och därmed gör förluster och subventionerar den andra verksamheten. Telenät får användas av konkurrenter Telia och Sonera måste också garantera att deras konkurrenter får använda deras telenät. Just den punkten har varit viktig för Telias konkurrenter, som hört av sig till kommissionen med kritik mot att Telia försvårar för dem att komma åt telenätet för att till exempel sälja ADSL-bredband. Fler krav än väntat EU-kommissionens besked idag var inte förvånande i sig. Att kommissionen skulle godkänna sammanslagningen har få tvivlat på. Frågan har hela tiden varit vad Kommissionen skulle kräva för eftergifter. Idag kom alltsåt svaret. Mer svårsmällt än väntat, men ändå inga krav som på allvar hotar de vinster som det är meningen att sammanslagningen av de båda telebolagen skall medföra.
Thorbjörn Carlsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".