USA:s vicepresident anklagas för bokföringsbrott

USA:s vice president Dick Cheney stämdes för bokföringsbrott under onsdagen. Fram till år 2000 var Cheney verkställande direktör för energibolaget Halliburton, som under hans ledning bytte redovisningsmetod, vilket lyfte företagets resultat.
Det är en oberoende granskningsgrupp som anklagar Cheney och tio andra tidigare styrelseledamöter i Halliburton för vilseledande bokföring. I maj i år meddelade den amerikanska finansinspektionen att den kommer att granska Halliburtons beslut från 1998 att plötsligt ändra sina redovisningsmetoder. En ändring som enligt den oberoende granskningsgruppen ledde till att aktien övervärderades och att investerare blev lurade. Finansinspektionen har ännu inte riktat några anklagelser mot Haliburton och Cheney. Men även om Cheney, som ännu inte har kommenterat stämningen, befinns helt oskyldig så är det klart besvärande för president George Bush att hans närmaste medarbetare anklagas för samma typ av brott som presidenten i ett tal på tisdagen lovade att hårdhänt bekämpa.
Martin Ahlquist, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista