Spänt läge i Somalia

Uppdaterad 14:30
Etiopiska soldater uppges ha gått in över gränsen till Somalia. Brittiska BBC rapporterar att ett hundratal etiopiska soldater har gått in med pansarfordon i den somaliska staden Baidoa där övergångsregeringen är stationerad. Men uppgifterna om intrånget förnekas av Etiopien.

Islamister i Somalia hotade tidigare på torsdagen med att börja ett heligt krig mot de etiopiska trupperna.

Tungt beväpnade islamistiska trupper har lämnat huvudstaden Mogadishu och anlänt till en stad halvvägs till Baidoa där övergångsregeringen sitter. I Baidoa säger man att det är uppenbart att islamisternas syfte är att anfalla.

Men chefen för de islamistiska styrkorna säger att man inte har några sådana planer och att trupperna är på väg tillbaka till huvudstaden.

Situationen ökar spänningen
Situationen har ökat spänningen i Somalia, där islamisterna har tagit kontroll över huvudstaden och infört sharia-lagar.

I väst och framför allt USA är oron stor att Somalia ska bli en ny talibanstat, och en fristad för terrorister.

Somalias forna fiende Etiopien, som nu står på övergångsregeringens sida, säger i skarpa ord att man är beredd att krossa varje försök från islamistiska trupper att gå till attack.

Etiopiska trupper har närmat sig
Under de senaste veckorna har etiopiska trupper närmat sig Somalias gränser. Etiopien stödjer övergångsregeringen eftersom den också har stöd av FN och Afrikanska unionen.

Etiopien ser det som ett tecken på att deras varningar fått effekt att de islamistiska trupperna nu rapporteras vara på väg tillbaka.

På torsdag kom det uppgifter om att Somalias islamister hotar med att starta ett heligt krig mot Etiopien eftersom etiopiska trupper ska ha gått över gränsen in i Somalia, enligt islamisterna

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se