Persson vill ha åtgärder mot svenskt fiffel

Regeringen förbereder ett paket med förslag som ska se till att Sverige slipper redovisningsskandaler som den i USA. Det sade statsminister Göran Persson på en presskonferens i Visby på onsdagen.
Regeringen ska bland annat undersöka om straffen för ekonomiska brott bör höjas för att på så sätt ge ett bätre skydd till aktiespararna. Redovisningsfifflet i USA har skapat oro i ekonomin och Göran Persson talade i dag om kapitalismens kris. Förutom att straffen kan höjas för ekobrott ska regeringen gå igenom lagarna och se om de måste skärpas. Som Ekot berättade i går ska dessutom finansinspektionen få större makt och börja samarbeta med den nya redovisningsnämnden. Dessutom vill Göran Persson ge skattemyndigheten mera pengar så att de kan höja skatterevisorernas löner. Det lär han få kritik för av vänsterpartiet – han brukar ju hävda att staten inte ska höja lönerna för kvinnor i i offentlig sektor, den ska inte blanda sig i lönebildningen. Regringen kommer ny att tillsätta flera utredningar, och ett färdigt paket kan läggas fram nästa år eller året därpå.
Fredrik Furtenbach, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista